Trang passasje ble til en trivelig oase
Du trenger ikke stor tomt eller feiende flott utsikt for å få en fabelaktig uteplass. Det har Bjørg og pappa Kjell Johannesen i Rogaland bevist. Uteplassen har de planlagt sammen, og Kjell, som er pensjonert snekker, har bidratt med både gode råd og alt av praktisk arbeid.
Det var pappa Kjell Johannesen som eide tomta, som ligger inntil hans egen tomt. Det var også han som kjøpte huset og gikk gjennom byggeprosessen med Älvsbyhus, men nå har Bjørg overtatt for fullt.
Liten og smal tomt
Tomta på 500 kvadratmeter er utskilt fra det som tidligere tilhørte foreldrene. Siden den ligger ganske tett inntil en stor vei, har den støyvegg på to kanter. Veggene gjør underverker for støynivået, men betyr også at tomta er både liten og smal.
Størrelsen og utformingen på tomta begrenset også valgmulighetene da de skulle bestemme seg for husmodell. Valget falt på «Smørbukk», en hustype som ikke lenger produseres på grunn av overgangen fra TEK 10 (teknisk forskrift) til TEK 17. Tilsvarende hus heter nå Selma. Også plasseringen av selve huset ble bestemt av tomta.
Se alle våre husmodeller her >
– Huset måtte stå sånn det måtte stå, så tok vi tak i de andre tingene etter hvert, forklarer Bjørg.
Et koselig, lite tun
Bjørg har ikke bil og trenger da kun parkeringsplass til gjester. Dermed kunne hun bruke mest mulig av tomta foran huset til plen og beplantning. Plenen kom ferdig på rull.
– Jeg er veldig glad i planter og blomster, så jeg har en del planer og idéer for den biten, sier hun.
– Pappa er perfeksjonist og pensjonert snekker. Han mente at siden boden er det første du ser når du kommer på eiendommen, måtte den være litt fancy, sier Bjørg og ler.
I tillegg har Bjørg arvet et lite stabbur, som ble flyttet fra nabotomta og inn på tunet foran huset. Mellom boden og stabburet vil hun plante ei hengebjørk, og anlegge stier mellom de ulike elementene. Hun har bestilt – også den fra pappa Kjell – en stor, sekskantet blomsterkasse med sitteplasser langs kanten og plass til et tre i midten. Selve inngangspartiet består av en platting med plass til et par stoler og litt beplantning, samt den lovpålagte rullestolrampa.
Privat «bakgård»
Fremsiden av huset vender mot ei boligblokk og har begrenset med privatliv. Det Bjørg selv kaller bakgården er mer skjermet. Her har pappa Kjell bygget opp terrasse og skapt en uteplass hvor det skal legges murstein for å få inn litt mer farge. Hun planlegger å henge opp noen vaiere med lys i og et stort fuglebur med roser i. – Det skal bli koselig!
På langsiden av huset, som ligger inntil støyskjermen, har Kjell bygget en passasje i tre. Langs selve skjermveggen ser Bjørg for seg å plante trær som skal dekke veggen og gjøre hele området om til en trivelig oase.
Planla uteplassen etter husmonteringen
Far og datter Johannesen ventet til huset var på plass før de la planene for uteplassen. Det er noe Gard Grubstad, agent i Älvsbyhus, anbefaler. Han husker godt da han så huset til Johannesen oppført for første gang. Tomten føltes rett og slett litt trang.
– Da jeg kom tilbake etter ei stund og så hva de hadde gjort, tenkte jeg: «Wow! For en fantastisk løsning!»
Uteplassen i tre, med oppbygd terrasse inn mot støyskjermen gjorde inntrykk. Det gjorde også beplantningen. – Dette er et særdeles godt eksempel på at man ved å se muligheter og være kreativ, kan skape seg en slags oase, uansett hvilke betingelser man har, sier Grubstad.
Gode råd er gratis
Grubstad skryter av måten Bjørg og Kjell Johannesen har løst uteplassen helt selv, men understreker at du slettes ikke trenger å være håndverker eller ha en snekker til far for å få en feiende flott uteplass. Rådgiverne i Älvsbyhus bidrar mer enn gjerne med gode råd, og de har stort sett en fyldig liste med alle slags fagfolk du trenger for å få den oasen du alltid har drømt om utenfor ditt eget hus. – Det er en stor fordel å ha gode samarbeidspartnere, sånn at vi kan tilby en komplett pakke, sier han.
Ikke planlegg for tidlig
For å få den perfekte uteplassen bør du faktisk ikke legge altfor detaljerte planer veldig tidlig i prosessen. – Det er veldig lurt å ikke bestemme alt med en gang. La oss heller konsentrere oss om uterommet når huset kommer opp, for da blir det enklere å se for seg, sier Gard Grubstad, agent hos Älvsbyhus.
Plasseringen av huset på tomta bestemmer naturligvis hva slags områder du har å jobbe med til selve uteplassen, men når dette er klart, er det på tide å være kreativ selv eller be om hjelp.
Kundene kan selvsagt velge akkurat som de vil, enten fra tilbudene og rådene de får av forhandleren, eller etter eget forgodtbefinnende. Det viktige for Grubstad er at kunden blir fornøyd, og derfor tilbyr han alltid en komplett pakke.
– Grunnen til det er at det blir en mye enklere prosess, og vi kan bruke kompetansen vår til å hjelpe kunden med å koordinere alt, sier han.
Prosessen blir ikke bare enklere og mer strømlinjeformet, men den blir ofte også billigere, siden Älvsbyhus har gode samarbeidsavtaler med fagfolk som gjør disse type jobber ofte.
Har du spørsmål?
Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.
Les vår huskatalog
Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!