Slik velger du rett husmodell
Har du bestemt deg for å bygge nytt hus? Da venter en spennende tid med å planlegge ditt fremtidige nye hjem. Det å velge riktig husmodell kan være både morsomt og vanskelig på samme tid. Det er mange faktorer som spiller inn. Her har vi samlet de beste tipsene for hvordan du velger riktig ut fra dine behov.
Hva slags type hus skal man velge? Det å velge riktig husmodell kan være både morsomt og vanskelig. For mange er størrelsen på huset eller selve planløsningen det viktigste, mens andre bryr seg mer om husets utseende eller atmosfære. Dette er en avgjørende beslutning som bør tas tidlig i prosessen når du planlegger å bygge nytt hus.
Her har vi samlet de beste tipsene for hvordan du velger riktig husmodell ut fra dine behov og ønsker. Er du usikker på hva de ulike husmodellene innebærer? Ingen fare! Vi har også laget et oppsett på ulike hustyper og hvilke fordeler eller ulemper som er for hver husmodell lenger ned på siden.
7 tips til å velge riktig husmodell
-
Start med dine behov - nå og i fremtiden.
Begynn med å se på dine og eventuelt familiens behov, og spesifiser hva som er viktigst for dere. Tenk også på hvordan du tror at behovene kommer til å forandre seg de neste ti årene. Kanskje trenger du et hus å vokse i, eller en husmodell som kan tilpasses med tiden? Ulike faser i livet og forandrede familiesituasjon skaper nye krav og behov, og det er smart å sikre seg at den husmodellen du velger også kan tilpasses i fremtiden. Bruk gjerne spørsmålene under for å komme igang:
Hvor stort boareal trenger dere? Hva verdsetter dere mest: store åpne rom til å være sammen eller flere adskilte rom?
Antall etasjer - funker det å bo med flere etasjer eller vil dere ha alt tilgjengelig på én flate? Tenk også på hvordan du vil ha det i fremtiden hvis dette er et hjem du vil ha i mange år.
Rom & funksjoner - hvilke rom og funksjoner er viktige for dere? Trengs det ekstra arbeidsrom eller hobbyrom? TV-stue eller gjesterom? Hvor mange soverom og bad trenger dere?
Uteplass & oppbevaring - trenger dere ekstra plass til oppbevaring? Hvordan ser du for deg at uteplassen skal være - sommer som vinter? Tenk at huset og de tilvalgene du velger på dører skal kunne dekke opp for behovet når hagen og terrassen skal anlegges etter at huset er overtatt. -
Se på tomtens forutsetninger
Tomtens situasjon og forutsetninger spiller såklart en stor rolle for hvilken husmodell du kan bygge. Her er noen viktige ting å tenke på:
Krav og regelverk: Om du bygger huset på et planlagt område må du ha oversikt over hva som står i detaljplanen: Finnes det spesielle krav og retningslinjer for huset plassering og utforming? Eksempelvis hvor høyt huset kan være eller bygningens maksimale størrelse. Det er mange regler som påvirker husbyggingen så det er viktig at du ser på dette tidlig sammen med husleverandøren for å finne ut eksakt hva som gjelder for din tomt eller den du planlegger å kjøpe.
Tomtens topografi: Tomtens vegetasjon og størrelse påvirker såklart også valget av husmodell. En hustomt på et boligfelt har andre forutsetninger sammenlignet med en naturtomt. Foruten regelverket må du også ha oversikt over hvilket grunnarbeide som må gjøres på tomten, og om det påvirker husets konstruksjon og størrelse. Men dette hjelper vi deg med å se på når du kontakter din lokale Älvsbyhus forhandler.
Omgivelser: Vil du at huset skal være i en viss stil for å passe inn i omgivelsene? Se både på miljøet og naturen rundt, samt på nabohusene. Da ser du ofte lett hvilke husmodeller som passer inn og hvilke som ikke gjør det.
Vind: Både vind og solens gang er viktige faktorer i både valget av husmodell og plasseringen av huset. Tenk på hva du verdsetter mest: vil du kunne spise frokost i solen, eller er det viktigere med en stor uteplass med sol på kvelder og ettermiddager? Med riktig husmodell og plassering kan man ofte finne løsninger som på forskjellige måter tar vare på soltimene rundt huset.
-
Se på dine økonomiske forutsetninger.
Det å bygge et nytt hus er en stor investering, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal tenke rundt alle kostnader. En del tenker at et nytt hus er en investering for livet og at det er verdt å legge i litt ekstra penger for å kunne bygge drømmehuset. Andre har mindre økonomiske ressurser og må ta kostnadseffektive valg for å ha råd til å realisere husbyggingen.
Det viktigeste rådet er derfor å starte med dine egne økonomiske forutsetninger: Hvor mye har du i egenkapital? Hvor stort lån kan du ta opp, gitt ulike renter og lånevilkår? Det å kunne ha en cirka sum på hva huset kan koste er et viktig parameter å ha med seg når du velger husmodell.
-
Husvisning - fysisk eller digitalt
Sjekk visningshus hos flere ulike husleverandører. Delvis for å få følelsen av hvordan atmosfæren, kvaliteten og planløsningene skiller seg fra hverandre mellom ulike husleverandører. Delvis for å se hvordan ulike husmodeller og hustyper faktisk ser ut.
Det er mye lettere å få en oppfatning av hva man liker og hva som passer til ens behov når man er på husvisning.
-
Velg en husleverandør som du har tiltro til
Da det er en stor investering å kjøpe et nytt hus er det viktig at det blir et trygt og sikkert kjøp. Sjekk derfor at den husleverandøren du velger er seriøs og langsiktig. Kongtroller firmaets økonomiske historikk og hvor lenge de har vært på markedet.
Sjekk gjerne referanse fra andre kunder. Seriøse husleverandører skal kunne dele kontaktopplysninger til referansekunder.
-
Tilpass huset til dine behov
Uansett hvilken husmodell og husleverandør du velger kan du nesten alltid gjøre ulike tilvalg og justeringer som utgjør en stor forskjell på inntrykket og opplevelsen av husmodellen.
Av og til kan det være en bedre løsning å velge en rimeligere husmodell og heller legge til tilvalg og justeringer som gjør at huset blir riktig for dine behov, enn å velge en dyrere husmodell hvor du ikke har råd eller mulighet til å gjøre egne tilpasninger.
-
Få hjelp - om du trenger det!
Har du fulgt rådene ovenfor, men er fortsatt usikker? Da kan det være bra å få hjelp. Man kan få mange gode råd fra familie og venner som bor i huset. Spør hva de setter mest og minst pris på i sine hjem. Hva vil de gjerne ha endret på? Hva ville de ha prioritert om de skulle kjøpt nytt hus i dag? Deres svar kan hjelpe deg med å se dine egne behov og ønsker.
Trenger du mer hjelp kan du booke til for rådgivning hos utvalgte husleverandør. De er proffe på bospørsmål og har stor kunnskap om sine husmodeller. Hos Älvsbyhus er dette kostnadsfritt og uforpliktende.
Tips!
Guide til ulike husmodeller
Vil du bo i en tomannsbolig eller i en egen enebolig? Er du blant de som elsker å boligen oppdelt i to etasjer, eller synes du det er tungvint med trapper i hjemmet?
Her har vi oppsummert fordeler og ulemper med ulike hustyper. En perfekt guide for deg som er usikker på hvilken husmodell du skal velge, i tillegg for deg som ikke har bodd i hus før og ikke tenkt på hva ulike husmodeller innebærer.
1-etasjes hus /hus med alt på en flate
1-etasjes hus er praktiske, tilgjengelige og arealeffektive. Mange velger hus med alt på en flate for å slippe å løpe i trapper. Men det finns mange flere fordeler - og et par ulemper - med å velge et 1-etasjes hus fremfor et hus med flere etasjer.
Fordeler med 1-etasjes hus
- Lettere å lage en bra planløsning når man bare har en etasje å tenke på. Du trenger ikke tenke på hvor trappen skal plasseres og hvilke rom som skal være på respektive etasjer.
- Du slipper trapper og unødvendige areal som ikke blir brukt til noe. Dette gjør huset mer arealeffektivt.
- Alle rom er lett tilgjengelige da det er samlet på samme etasje, det kan være ekstra godt når man blir eldre.
- Enetasjes hus er å foretrekke for rullestolbrukere som kan ha tilgang til alle rom uten spesialløsninger.
- 1-etasjes hus er barnevennlige. Du trenger ikke uroe deg for at barnet skader seg eller faller ned trappen.
- Prisen kan være en fordel da de billingste husmodellene oftest er mindre enetasjes hus.
- Mange verdsetter at alle rom har bakkekontakt og at man kan se eller nå hagen uansett hvor i huset man er.
- Et 1-etasjes hus gir kortere og mindre skygge. Det gir flere soltimer i hagen og rundt huset, noe som mange setter pris på.
Ulemper med 1-etasjes hus
- Enetasjes hus kan oppleves mer spredt med alle rom på samme etasje, og det kan også oppleves som at det gir færre muligheter til egne rom.
- Med eldre barn eller flere generasjoner som bor sammen kan det være godt å dele opp boligen over flere etasjer.
- 1-etasjes hus kan være dyrere å bygge per kvm boareal enn et hus med flere etasjer. Det gjelder spesielt om man har en tomt som krever mer grunnarbeide.
- Utsikten kan være dårligere for et lavere hus.
- Enetasjes hus tar opp en større del av tomten og du har mindre areal igjen til hage, aktivitetsplasser og andre bygninger.
- Ofte mer innsyn i et hus på en flate da alle vinduer er på bakkenivå.
Les mer! Her finner du alle våre 1-etasjes hus.
Hus med to etasjer
2-etasjes hus gir større romfølelse og boflate. Mange velger hus med to etasjer for fleksibiliteten - det finnes oftest flere valgmuligheter for hvordan man disponerer og deler opp boflaten. Tenk på at det ikke er alle planlagte boligfelt som tillater 2-etasjes hus, så begynn med å sjekke hva som gjelder for din tomt.
Fordeler med 2-etasjes hus / hus med to etasjer:
- Fordelen er nesten dobbelt så mye boareal som i et 1-etasjes hus.
- Det er enklere å dele opp og skape ulike rom i boligen, for eksempel private områder med soverom i overetasjen og allmenne rom som kjøkken og stue i underetasjen.
- Familier med eldre barn setter ofte pris på å kunne ha separate etasjer med private område.
- Fordelen med et 2-etasjes hus sammenlignet med et 1,5-etasjes hus er at du slipper skrånende tak. Du kan også ha like mange vinduer på øvre plan som underetasjen.
- Det er lettere å møblere overetasjen da det er mer romslig og du trenger ikke ta hensyn til det skrå taket.
- Kvadratmeterprisen er oftest lavere for et toetasjes hus sammenlignet med et enetasjes hus, spesielt om man har en tomt som krever mer grunnarbeide.
- En stor fordel med toetasjes hus er et de tar opp en mindre del av tomten, noe som gir et større areal igjen til hage og andre bygninger.
- Oftest har du mindre innsyn og bedre utsikt fra et toetasjes hus.
Ulemper med 2-etasjes hus / hus med to etasjer:
- En ulempe med toetasjes hus sammenlignet med enetasjes hus er at det blir mer løping i trappene og mange opplevere at det ofte samler seg en haug med ting som skal flyttes mellom etasjene.
- Trappen kan vare en utfordring å planlegge inn i planløsningen. Det kan også bli flere uutnyttede flater rundt rappen, noe som gjør huset mindre effektivt.
- Det finnes oftest færre 2-etasjes hus blant de aller billigste husmodellene.
- Det er oftest dyrere å bygge et toetasjes hus da det er større fasadeflater.
- En ulempe er at de ikke er like tilgjengelige som 1-etasjes hus. Det gjelder både for eldre og syke som har vanskelig for å gå i trapper, og for rullestolbrukere som trenger spesialløsninger for å kunne bevebe seg mellom etasjene.
- Tenk også på at du må handicaptilpasse underetasjen i et hus med flere etasjer. For eksempel innebærer det at du må ha toalett og bad i første etasje.
- Når man har små barn kan trappen i et hus med flere etasjer være en utfordring og du kan behøve å barnesikre trappen.
- Et 2-etasjes hus gir mer skygge på tomten enn et 1-etasjes hus.
Tips! Alle Älvsbyhus 1,5-etasjes hus kan fås med 34 graders takvinkel med forhøyd veggliv, og regnes da som 2-etasjes hus.
1,5-etasjes hus
1,5-etasjes hus er et populært husvalg som kombinerer det beste fra en- og toetasjes hus. Større boflate til en lavere pris er det som lokker mest. En del husleverandører selge dessuten 1,5-etasjes hus med uinnredet overetasje, det gir deg som kjøper mulighet til å utsette en del av den initiale kostnaden og ordne overetasjen lengre frem i tid.
Fordeler med 1,5-etasjes hus:
- Fordelen sammenlignet med enetasjes hus er flere kvadratmeter med boflate og fleksibilitet til å spre rommene over to etasjer.
- Med flere etasjer er det enklere å dele opp og skape ulike rom i boligen, som for eksempel private områder med soverom på overetasjen og allmenne rom som kjøkken og stue i underetasjen.
- Familier med eldre barn setter ofte pris på å kunne ha separate etasjer med eget privat område.
- 1,5-etasjes hus er oftest det billigste alternativet om man ser prisen per kvm boareal. Enetasjes hus blir ofte dyrere fordi det er mer grunnarbeide og toetasjes hus blir ofte dyrere fordi det er større fasadeflater.
- Du får mer tomt til overs enn om du skulle bygd et 1-etasjes hus med tilsvarende boareal. Du får større areal igjen til hage og andre bygninger på tomten.
- Du får litt mindre innsyn og oftest litt bedre utsikt fra en 1,5-etasjes enebolig sammenlignet med en 1.etasjes enebolig.
Ulemper med 1,5-etasjes hus:
- Mer løping i tapper og ting som skal flyttes mellom ulike etasjer, noe ikke alle setter pris på.
- Manga 1 ½-etasjes hus har skrått tak og det kan være litt vanskeligere å møblere garderober, køyesenger og lignende.
- Det kan være vanskelig å finne en bra plassering for trappen da du må ta hensyn til takhøyden.
- En ulempe med med 1,5-etasjes hus er at de ikke er like tilgjengelige som 1-etasjes hus. Det gjelder for både eldre og syke som har vanskelig for å gå i trapper, og for rullestolbrukere som trenger spesialløsninger for å kunne ta seg mellom etasjene.
- Tenk på at du må handicaptilpasse underetasjen, som innebærer at du for eksempel må ha toalett og bad på entré etasjen.
- Når man har små barn kan trappen i et hus med flere etasjer være en utfordring og man kan behøve å barnesikre trappen.
- 1,5-etasjeshus gir litt mer skygge på tomten enn en 1-etasjes enebolig. Det er litt dårligere lysinnslipp på overetasjen enn for et 2-etasjes hus
Les mer! Se alle 1,5-etasjes hus fra Älvsbyhus.
Vinkelhus
Vinkelhus er et hus der husdelene ligger i vinkel mot hverandre. Det vanligste er at et vinkelhus er i en etasje.
Fordeler med vinkelhus:
- Den store fordelen - og forskjellen - med vinkelhus sammenlignet med andre husmodeller er at huset vinkel skaper en beskyttet uteplass. Rett plassert får du en solrik uteplass der huset beskytter mot både innsyn og vind.
- Mange vinkelhus har en generøs boflate og oppleves som åpne og fleksible. Det er oftest enkelt å skape adskilt område for barna i husets ene ende.
Ulemper med vinkelhus:
- Ulempe med vinkelhus er at de kan være litt dyrere og de tar en relativt stor del av tomten.
- Vinkelhus er også mer følsom for tomter som heller, og det kan dermed kreves mer tilpasning av tomten.
Les mer! Se alle vinkelhus fra Älvsbyhus.
Tomannsbolig
Tomannsbolig er to hus som er koblet sammen til en enhet slik at de sitter sammen som ett hus. Tomannsbolig er en bra løsning for den som eksempelvis vil bygge et hus til to familier sammen med slekt og venner. Det et hus som passer for deg som vil ha sosialt felleskap og som liker å bo nær andre. Tomannsbolig er også en vanlig løsning når man bygger fritidshus sammen med andre. Tomannsbolig kan være både en- og fler etasjes hus.
Hos mange husleverandører kan mange husmodeller også bygges som tomannsbolig. Les mer om fordeler og ulemper med antall etasjer under respektive hustype lenger opp i artikkelen.
Fordeler med tomannsbolig:
- Tomannsbolig er et kostnadseffektivt alternativ som gir mye bolig for pengene. Ettersom det oftest er to familier som deler på kostnadende, er en felles tomannsbolig vanligvis billigere å bygge enn hvis hver familie skulle bygge hvert sitt hus.
- Tomannsbolig gir nærhet til naboene. Det kan være praktisk og kult å bo nær hverandre, uansett om man er slekt eller venner. Oftest deler man på ansvar for vedlikehold av huset og hagen.
Ulemper med tomannsbolig:
- En ulempe med tomannsbolig er at det krever større byggareal på tomten.
- De tekniske kravene for å bygge tomannsbolig skiller seg fra å bygge et hus alene. Sørg for at du har oversikt over hvilke krav som gjelder der du vil bygge ditt hus, og velg en husleverandør som kan hjelpe deg med alle krav til detaljplan og igangsetting.
Tips! Alle Älvsbyhus kan bygges som tomannsbolig. De blir da levert med brannvegg mellom boenhetene. sammen med nærmeste forhandler må først du se på hva som er mulig å bygge på din tomt.
Fritidshus
Tenk deg ditt eget fritidshus. Ditt andre hjem hvor du kan koble av, nyte naturen og frisk luft. Forskjellen mellom å bygge et fritidshus og et hus som permanent bolig er ikke så stor i dag. Selv om det ikke stilles like høye krav til et fritidshus så har de fleste samme byggstandard som vanlige hus.
Det beyr at de aller fleste husmodeller fungerer like fra som fritidshus, men av økonomiske grunner velger mange mindre og arealeffektive husmodeller til sine fritidshus.
Et fritidshus kan være mange ulike ting i dag: en liten sommerbolig på landet, i skog og mark eller et skjærgårdshus ved sjøen. Tenk så herlig å kunne ha sitt eget sted å dra til. Kanskje til jakt, fiske, turer i skog og mark, bær- og soppturer? En skitur om vinteren og lek i snøen? Eller liker du best sommer og bading, og drømmer om ditt eget sted i nærheten av en badeplass og båtplass? På samme måte som når du bygger et vanlig hus må du tenke igjennom hvilke behov og krav som du og din eventuelle familie har til en fritidsbolig. Etter det kan dere begynne å se på ulike husmodeller.
Tips! Älvsbyhus har flere kunder som har valgt å bygge fritidshus. Disse har da en miljøvennlig bolig med sunn oppvarming og jevn temperatur hele året. Flere kan også leveres med badstu og har en egen groventré på vaskerommet.
Har du spørsmål?
Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.
Les vår huskatalog
Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!