Hvordan senke strømforbruket?

Med rekordhøye strømpriser og rapporter om strømunderskudd, er det mange husholdninger som sjekker sitt strømforbruk. I denne guiden forklarer vi hva som påvirker ditt strømforbruk, samt hva du selv kan gjøre for å spare energi og på den måten senke dine strøm- og oppvarmingskostnader.

Les hele guiden eller hopp rett inn i det avsnittet som du vil lese mer om:

Strømforbruk vs. energiforbruk

Det totale strømforbruket i en enebolig deles opp i husholdning og oppvarming/varmtvann. Oppvarmingen står for majoriteten av det totale energiforbruket, men det er viktig å skille mellom strømforbruk og energiforbruk. En enebolig kan varmes opp med strøm eller med andre energityper – eller med en kombinasjon. Om man varmer om en enebolig kun med andre energityper, som for eksempel pelletsovn, går det ikke noe strøm til oppvarmingen. Da tilkommer andre kostnader for den energien man forbruker, eksempelvis installasjonskostnader og innkjøp av pellets

  • Oppvarming med strøm

På 1970-tallet var strømprisene lave og mange huseiere valgte direktevirkende strøm for å varme opp huset, som for eksempel panelovner. I dag er direktevirkende strøm en forholdsvis dyr måte å varme opp eneboligen. Et miljøsmart komplement til direktevirkende strøm er å investere i en (ute)luftvarmepumpe eller luft-til-vann varmepumpe som senker strømforbruket og dermed minsker kostnadene.

  • Oppvarming uten strøm

Det finnes mange alternativer til oppvarming, for eksempel fjernvarme, biobrensel, pellets, olje eller gass. Ulike energityper har ulike fordeler og ulemper, som installasjonskostnad, tilgang på materiale, hvor mye kulldioksid de slipper ut, osv.

  • Hybridløsninger

Det finnes mange varianter der direktevirkende strøm kombineres med andre energikilder, eksempelvis vedovn, solceller, bergvarme, jordvarme og sjøvarme.

Hva påvirker ditt strømforbruk?

Hvor mye din enebolig forbruker avhenger av oppvarmingskilden, dvs. om huset varmes opp med direktevirkende strøm eller med en annen energitype. Men det finnes andre faktorer som også påvirker husets totale strømforbruk.

  • Utendørsklima: Om du bor nord i landet med et kaldere klima kreves mer energi for oppvarming enn om du bor i de sydligere delene av landet. Samtidig er det flere huseiere i sør som investerer i AC/klimaanlegg for å holde innetemperaturen nede om sommeren, noe som øker energiforbruket.
    • Husets konstruksjon og størrelse: Hvordan husets klimaskall, altså tak, gulv og vegger er oppbygd, så vel som valg av isolering og tykkelse på isoleringen påvirker hvor energieffektivt huset er. Og husets størrelse spiller selvfølgelig en viktig rolle: en større enebolig drar i gjennomsnitt mer strøm enn en mindre.
    • Husholdningsapparater og elektronikk: Hvor mye husholdning som forbrukes avhenger stort sett av hvilket utstyr som finnes i huset. Tidligere stod hvitevarer som kjøl og frys for det største strømforbruket i hjemmet, men dagens moderne hvitevarer er mer energibesparende og i stedet fylles mange hjem av flere elektroniske duppedingser som datamaskiner, mobiler, TV-er, og skjermer som øker strømforbruket.
    • Vaner og antall personer i husholdningen: Til slutt avhenger selvsagt hjemmets strømforbruk på dine og familiens vaner. Hvor ofte bruker dere oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel? Hvor mange er dere som dusjer hver dag? Står TV og datamaskiner på (eller på stand-by) hele dagen? Hvilke lamper bruker dere og er dere flinke på å slukke lyset i rom som ikke brukes?

Smarte løsninger senker energiforbruket i et Älvsbyhus

Älvsbyhus kommer fra Älvsbyn i Norrland, der snø og minusgrader er standard store deler av året. Derfor er våre hus bygd og utrustet for å være energieffektive selv under vanskelige vinterforhold. Det innebærer at alle våre hus, uansett om de oppføres i Kautokeino eller i Lindesnes, er dimensjonerte for å møte de krav som det nordiske klima krever.

Takket være våre byggtekniske løsninger kan vi holde dine energikostnader nede:

  • Vi har utviklet en helt ny veggkonstruksjon, Energy Wall, som senker husets energiforbruk. Energy Wall har markedets tykkeste og mest velisolerte installasjonslag med over 300 mm isolering. Trelagsveggen følger krav om tetthet og fuktsikkerhet, og har SINTEF godkjenning etter totrinnsprinsippet.

Les mer om Energy Wall her

  • Våre hus er utrustet med energieffektive vinduer. Det minsker risikoen for kulderas og kuldestråling fra vinduene om vinteren. Vinduene har dessuten veldig lave U-verdier.
  • Nibe avtrekksvarmepumpe og radiatorer med vannbåren varme følger med som standard. Varmepumpen oppfyller energibehovet for varme, varmtvann og ventilasjon i en enebolig på opptil ca. 200 kvm. Den har en effektiv energigjenvinning som gir et lavt energiforbruk og lavere oppvarmingskostnader.

Sparetips & vedlikehold av Nibe varmepumpe

Bor du i eller skal du snart flytte inn i ditt Älvsbyhus? Da har vi lyst til å tipse litt om hvordan du tar vare på Nibe - husets hjerte – slik at det pumper best mulig og dermed kostnadseffektivt:

  • Med smartteknologi får du full kontroll over energiforbruket og kan enkelt gjøre energisparing til en viktig del av ditt smarte hjem. Med Nibe sin mobilapp Nibe Uplink kan du følge varmepumpen din og inneklimaet når du ikke er hjemme. Det er en fordel når du drar på vinterferie og det raskt kan bli kaldt ute. Les mer om Uplink her: Styr varmepumpen med app - NIBE myUplink - NIBE
  • Varmepumpen krever minimalt med vedlikehold, men det er samtidig en maskin som går kontinuerlig og som trenger omsorg for at den skal fungere best mulig. Utfør regelmessige kontroller som for eksempel rengjøring av ventiler, luftfilter og spillvannskopp, kontroll av trykk og sikkerhetsventiler, samt avlufting av klimasystem. Hvordan du gjør dette kan du lese mer om i brukerhåndboken til varmepumpa. Den finner du her under dokumenter.
  • I denne brukerhåndboken finner du også noen smarte sparetips varmepumpen.

Tips!: Nibe har også en egen kunnskapsbank med flere smarte videoer for din varmepumpe. 

Sjekkliste: slik senker du ditt strømforbruk

En enkel måte å senke dine strømkostnader på er å minske husholdningsforbruket. Her har vi samlet våre beste tips innenfor ulike kategorier som både sparer energi og penger – og som dessuten er bra for miljøet.

Oppvarming og varmtvann forbruker mest energi i en normal enebolig. Senket temperatur inne og mindre bruk av varmtvann gir derfor en god effekt på energiforbruket.

  • Senk temperaturen stegvis med 0,5 grader per dag, for å se hvilken temperatur som du og din familie synes er passende. Og sørg for at alle i familien har tøfler eller kosesokker, samt varm genser – da er det lettere å ha litt lavere temperatur i huset. Går du med singlet og barbeint innendørs på vinteren har du det kanskje altfor varmt inne.
  • Om du reiser bort for en lengre periode (en helg eller mer) kan du senke temperaturen litt mer enn når du er hjemme, men ikke for mye slik at huset ditt og vannrør fryser.
  • Bruk mindre varmtvann: Vær raskere i dusjen. Visste du at en 10-minutters dusj forbruker cirka 120 liter vann, mens en 3-minutters dusj bare forbruker cirka 36 liter?
  • Sjekk kraner og toaletter: Bytt til lav-flusj kraner og munnstykker. Sjekk også at kraner og toaletter ikke står og drypper.

Gå over husholdningens store strømslukere

Apparater som produserer varme eller kjøling er store strømslukere, som for eksempel kjøleskap, frys, oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel, så vel som strømdrivende elementer og air-condition (AC). Ved å minske og se over bruken av disse kan du spare mye energi.

  • Kjør ikke halvfulle vaske- og oppvaskmaskiner, vent med å kjøre maskiner til de er helt fulle.
  • Bruk energispareprogrammer på alle maskiner, og vask eller ta oppvasken på lavere temperaturer.
  • En normal tørketrommel drar tre ganger så mye energi som en vaskemaskin, så la vasken lufttørke innendørs eller utendørs i stedet for å kjøre tørketrommelen.
  • Klær som ikke er skitne kan henges ut til lufting i stedet for å vaskes.
  • Unngå å ha gulvvarme på hele tiden eller senk gulvvarmen
  • Velg energismarte hvitevarer når du kjøper nye. Sjekk energimerkingen.
  • Optimaliser temperaturen i kjøleskap (+5 grader) og fryser (-18 grader). Hver grads temperatursenking i kjøl og frys øker energiforbruket med noen prosent.

Senk strømforbruket med riktig belysning

De aller fleste vet at tradisjonelle glødelamper drar mye strøm, og at moderne LED- og lavenergilamper er et bedre valg da de både har lavere forbruk og lengre livslengde. Foruten å bytte ut dine lyskilder finnes det andre ting du kan gjøre for å senke strømforbruket:

  • Slukk lyset når du forlater et rom. Tomme rom trenger ikke lys!
  • Bruk timer på stemningsbelysning som bare skal være tent noen timer hvert døgn.
  • Slå av belysningen ute når den ikke trengs, eller ha utebelysning som aktiveres av bevegelser.

Spar strøm ved å stenge av eller trekke ut ledninger

I noen husholdninger kan apparater i standby-modus stå for opptil 10 prosent av husholdningsforbruket – så det kan virkelig lønne seg å slå av alle tekniske duppedingser på riktig måte.

  • Slå helt av skjermer, TV-apparater og datamaskiner som ikke brukes – unngå standby-modus.
  • Mobilladere og andre kontakter som sitter i uttak hele tiden er små «el-tyver». Dra ut ledninger når du ikke bruker dem eller bruk strømuttak og skjøteledninger med på/av-knapp.

 

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.