Gå til innhold

Fra stokk til ferdig hus

Et modulhus bygges som store klosser med blant annet gulv, vegger og innertak. Alt som kan gjøres ferdig i fabrikk gjøres der. Til et normalt stort Älvsbyhus går det med ca. 7 km tømmer som spikres sammen med 43 000 spiker.

Det begynner med en stokk
Älvsbyhus bygges av gran og furu som er råvarer av høy kvalitet som finnes i nærheten. Hver dag kjører tømmerbilene inn til vårt sagbruk fra rundt om i Sverige. Gjennom å ha eget sagbruk har vi kontroll på råvaren fra den kommer til anlegget til den skal brukes i produksjonen.

Ettersom trær er fornybar råvare, innebærer det også at alt avfall kan gjenbrukes til f.eks oppvarming av deler av fabrikken. Hver stokk måles når den kommer til sagbruket for å kunne gi best utbytte. Deretter avbarkes og sages stokkene. Stokkene blir til planker og bord som sorteres og kjøres til store tørkerom for å tørke noen dager. Når det er tørt så høvles det så før det tas videre inn til selve produksjonen der modulene bygges.

Passerer flere produksjonsstasjoner
Produksjonen av husmodulene skjer ved ulike stasjoner i fabrikken der medarbeiderne har stor kunnskap om produktet og hvordan hver seksjon lages. Deler av tømmeret blir brukt til gulvseksjoner som isoleres og spikres sammen. Ytterpanelet blir kappet i rett lengde og blir deretter grunnet i maleseksjonen. Isolering og alt av VVS bygges inn i huset allerede i fabrikken, noe som skjer via et effektivt løpebånd. Takseksjonene lages på samme måte med presisjon og ordentlig isolering. Allerede nå installeres også alt av el som huset skal ha. Også veggene i modulene produseres inne i fabrikken under tørre forhold. Her bygges alt inn i veggen som f.eks vinduer, rammer og dører.

Deretter plasseres og monteres det sammen. Når husmodulene er montert sammen går håndverkerne inn og jobber med innredningen. Det males bak elementer, og både dører og de siste vinduene settes på plass. Kjøkkenskap monteres ferdig og badet får våtromsplater, belegg og sanitærutstyr. Alt snekkerarbeid som gjelder innredningen gjøres ferdig i fabrikken. Før huset forlater fabrikken, kompletteres det med hvitevarer og de siste delene som skal følge med modulene og monteres ferdig når huset står på tomten.

Ferdig seksjon!
Deretter lastes seksjonene og beskyttes mot vær og vind. Modulene blir så fraktet til byggeplassen. På byggeplassen skal alt nå være godt forberedt. Grunnarbeidet på tomten er ferdig og muren er montert. Siden modulene er produsert med stor presisjon allerede i fabrikken, så tar det ikke lang tid å få satt dem sammen. Det tar normalt bare noen timer før de sitter sammen og er beskyttet mot vær og vind. Takstolene reises samme dag som husleveransen, og huset dekkes sånn at det holder seg tørt. I løpet av de neste ukene kommer ulike aktører for å gjøre ferdig arbeidet på huset. Strøm og VVS skal kobles til og det innvendige arbeidet skal gjøres ferdig. Etter noen uker så er enda et Älvsbyhus klart til innflytting – til glede for den nye huseieren!

Har du spørsmål? Fyll ut skjemaet nedenfor så tar vi kontakt.

Obligatorisk
Anngi gyldig E-post
Obligatorisk

Har du tomt?