Gå til innhold

Intervju: Rolf Schreiner og Marianne Vangsøy

Fotograf: Paulo Pagani

HJEMME HOS

Dette hadde jeg aldri fått til uten Älvsbyhus

Nina Hetland og hennes to sønner har flyttet inn i ny enebolig 100 meter fra sjøen. Det er først og fremst to personer hun kan takke for det – nemlig hennes oldefar og Gard Grubstad i Älvsbyhus.

Historien begynner med at et større område langs Gauselstraen ble kjøpt opp av oldefar Hetland for over 50 år siden. Her skulle han drive rosegartneri. Og her bygget foreldrene til Nina sin enebolig på 1970-tallet, som Nina vokste opp i.

For rundt 10 år siden ga farfar Hetland egne tomter til Nina og hennes søsken, og etter at resten av familien er veletablerte med hus og hage, var det i 2017 Nina sin tur. Det nye huset har fått adresse Gauselstraen 6 C.

Den hjemvendte datter

Nina har bodd i Gudbrandsdalen i 22 år, altså et godt stykke fra sjøkanten. Her har også sønnene Jørgen og Ola vokst opp. Nå kan de i sommerhalvåret boltre seg i Gauselvågen, som er en liten perle langs den lokale kyststripen – med eller uten gangsti og turvei.

Etter at planene om å vende nesen hjemover ble lagt, fikk Nina jobb som lærer i Sandnes i juni 2016, og da var det bare å gjøre klar flyttelasset. Hun var privilegert med egen tomt som lå og ventet. Men hvem skulle bygge det nye huset?

Omtale i Lokalavisen

Ninas far begynte å vurdere byggefirma allerede før datteren var vel hjemme, og han registrerte omtalen av Älvsbyhus som stadig dukket opp i Lokalavisen. Det virket som om det svenske selskapet kunne bygge hus til halve prisen av det som andre byggefirma skulle ha. Dette måtte sjekkes. Han tok kontakt med Älvsbyhus sin representant i Rogaland, Gard Grubstad, og ba om å få tilsendt huskatalog. Dermed lå katalogen og ventet på Nina da hun flyttet til Gausel sist sommer.

Nina ringte Gard, og for å kunne gå videre i prosessen, endte det opp med familietur til hans kontor i Haugesund under Sildajazzen i august 2016. Da hadde Nina for lengst funnet ut at ingen kunne matche Älvsbyhus på pris, så nå gjaldt det å finne hustype.

Hun fikk også nyttig hjelp av Gard da det var tid for møte med de kommunale etater for å få fortgang i tilførselen av vann, kloakk, strøm etc. til tomten. 

Kos i sofaen – den nye huseieren Nina mellom sønnen Ola (til høyre) og nabogutten Jørgen.

Overlot alt til Älvsbyhus

Nina tok flere turer for å se den hustypen hun ønsket, ferdig bygget. Etter en visning på Figgjo var valget gjort. Og hun merket seg den positive holdningen hos de som bodde i et Älvsbyhus – de sto frem som gode ambassadører hele gjengen!

I slutten av september ble det skrevet kontrakt, og den neste tiden kunne Nina koble ut husbygging og konsentrere seg om sin nye jobb, i full visshet om at Gard ordnet opp i alt papirarbeid og alle avtaler mot kommune, etater og underleverandører. Nina bestilte nemlig full pakke av Gard og Älvsbyhus – graving, grunnmur, hus og alle tilkoblinger. Dermed kunne hun sitte i foreldrenes hus og holde på med juleforberedelsene mens hun betraktet fremdriften på sin egen nabotomt.

Huset kom 9. februar

Etter gravearbeider fra midten av november sto grunnmuren ferdig før jul. Og i romjulen ble muren malt, takket være mildværet – og all nødvendig inntilfylling ble foretatt. Så fulgte noen uker for at muren skal sette seg skikkelig, dette er påbudt – dermed gikk januar. Men 9. februar klokken 06.50 ble det action i Gauselstraen 6 C.

Kranbilen var på plass da trailerne kom med ferdige elementer bygget innendørs. Så fulge Älvsbyhus sin unike prosess med elementer på plass på én dag – vegger, gulv og innertak ble plassert tørt og trygt under tak før kvelden var omme. Syv uker senere – 28. mars – kunne Nina og guttene flytte inn. 

«Helt perfekt for meg!»

Nina legger ikke skjul på at på tross av egen tomt, ville en ny bolig fra en tradisjonell norsk husbygger, blitt for dyrt for henne. Hun får nå en bolig over halvannet plan – 120 kvm i underetasjen (inngang/hall, to soverom, stue/kjøkken, bad og vaskerom) og en loftsetasje på 64 kvm som akkurat nå innredes til to store soverom, bad og loftstue – pluss garasje for under 3 mill. kroner. Og da er graving, grunnmur, tilkoblinger og diverse oppgraderinger inkludert.

– Jeg kan ikke få skryte nok av Gard og Älvsbyhus, sier Nina til slutt. Jeg har gjort markante forandringer fra standard – og det er bare smil å møte. Jeg har overlatt små og store oppgaver til fagfolk, og de har fulgt opp 100 prosent. Jeg anbefaler Älvsbyhus til alle andre som drømmer om å bygge hus med kun én inntekt!

Ønsker du å vite mer om Älvsbyhus?

Bestill huskatalog og prisliste her.