Gå til innhold

Intervju: Rolf Schreiner

Fotograf: Paulo Pagani

HJEMME HOS

Nesten for godt til å være sant

Når den norske bonde ønsker ny bolig på gården, må strenge direktiver følges. Plan- og bygningsloven (PBL) har sine omfattende og til dels komplekse regler, og det å få tillatelse til å reise bolighus på landbruks-, natur- og friluftsområder (LNF) kan være en lang og kostbar prosess.

Husprodusenten Älvsbyhus har satt seg grundig inn i bondens situasjon og har fått god erfaring i å forenkle byggeprosessen for norske bønder. Älvsbyhus har et klart mål om å være en aktiv, profesjonell og pålitelig samarbeidspartner for bønder som ønsker ny bolig på sin eiendom.
Noen få kilometer utenfor Sandnes på Nord-Jæren ligger Hagatoppen gård – en mellomstor gård i området med sine 380 mål. Her vokste Tor Martin Haga opp mens faren drev gården, og i 2011 overtok Tor Martin gårdsdriften sammen med sin kone, Anita. Dermed var gården overlatt til femte generasjon i familien. Dyrene på gården er først og fremst sauer, storfé og hester. 

Krav til rask oppføring
Anita, Tor Martin og to barn flyttet inn i Furenesveien 111 – den over 100 år gamle boligen på gården. De ble fort enige om at det gamle huset var for trekkfullt og upraktisk til å fungere som et senter for effektiv gårdsdrift, og planer ble lagt om å bygge nytt bolighus. Tanken på at tunet foran driftsbygningen skulle bli en byggeplass i månedsvis fristet ikke særlig – også fordi Hagatoppen gård engasjerer seg innen Grønn omsorg. Det betyr at skoleelever og andre som ønsker arbeidstrening på gård er en aktiv del av dagliglivet, og dette krever sin plass. 

Det var en kompis av Tor Martin som fortalte om Älvsbyhus sin raske byggemetode, med moduler som gjør at huset settes opp på én dag. Dermed ble Älvsbyhus sine hustyper på nettsiden deres vurdert, samtidig som Anita og Tor Martin søkte informasjon om andre byggefirma med elementhus. Prisen ble det avgjørende. Ingen andre byggefirma var i nærheten av å kunne konkurrere med Älvsbyhus sine priser. Det var nesten for godt til å være sant, syntes Anita og Tor Martin. Dette måtte sjekkes nøyere. 

"Prisen ble det avgjørende. Ingen andre byggefirma var i nærheten av å kunne konkurrere med Älvsbyhus sine priser."

Hjelp til å realisere prosjektet 
De to tok kontakt med Gard Grubstad som leder Älvsbyhus sin virksomhet i Rogaland, og han inviterte på visning for å se ferdig oppsatte hus i Sveio.

Det aller viktigste var likevel Gard sitt engasjement når det gjaldt papirarbeid og de nødvendige godkjennelser, forteller Anita og Tor Martin. 
Det er en kjent sak at det kan være vanskelig å få bygge på LNF, og mange bønder kvier seg for å starte en prosess der de møter et massivt byråkrati. Men Gard visste nøyaktig hvordan vi skulle gå frem, han var tryggheten selv fra første møte. Han var tydelig på hva vi måtte gjøre for vår del, og hva Älvsbyhus skulle ordne overfor kommune og etater. 
Selv fikk vi god kontakt med Landbrukskontoret som får byggesøknaden fra kommunen. Der likte de tydeligvis at gårdsdriften vil fortsette og at vi er i full jobb på gården begge to, sier det fornøyde paret. Anita og Tor Martin hadde ønsker om store stuevinduer som gir utsikt til naturen på den ene siden, og inngang fra gårdsrommet på den andre, og de valgte dermed en type Älvsbyhus hvor disse ønskene ble oppfylt.

Klokken 06.50 kommer de!
Etter at grunnmuren til huset var kommet på plass, fikk ekteparet Haga en dag klar beskjed fra Gard Grubstad i Älvsbyhus: En kranbil må være på plass på tomten om morgenen den 23. april klokken 06.50 – da er vi i gang!

Og ganske riktig. En konvoi med trailere fant veien opp til Hagatoppen gård til avtalt tidspunkt, og fra klokken 07.00 startet prosessen med å heise elementene på plass. Og før klokken ble 20.00 var taket lagt.
Om kvelden ringte en nabo, forteller Tor Martin. Han hadde registrert et nytt hus hos oss som ikke sto der dagen før, hvordan kunne det gå til? Etter en uke hadde huset fått gulv, plater i taket og listverk. Så fikk det stå en tid å knirke fra seg. Etter syv uker var tapetsering, sparkling og maling unnagjort, og da var det bare for foreldre og barn å flytte inn.

Nyttig hjelp med søknaden
Anita og Tor Martin har ingen problemer med å anbefale Älvsbyhus til alle andre norske bønder. 

For det første fikk vi virkelig mye hus for pengene. Vi betalte under to millioner kroner kroner for huset, inkludert grunnmur og nytt renseanlegg for vann og kloakk. Året etter innflyttingen ble loftsetasjen innredet med to soverom, bad og loftstue. 
Alt i alt har vi fått et innholdsrikt hus til en pris som vi hadde problemer med å tro på, men vi kan nå konkludere med, og glede oss over at vi har satset på en seriøs husprodusent, sier de to. For det andre fikk de uvurderlig hjelp av Gard Grubstad til alle nødvendige godkjenninger. 
Vi har garantert spart masse tid og penger ved å overlate komplisert papirarbeid til noen som vet hva som kreves, og som kan bringe oss raskt gjennom papirmølla. Her har Älvsbyhus tydelig god peiling, sier Anita og Tor Martin Haga, og gir følgende råd til norske bønder som vurderer å bygge ny bolig: Gå inn på www.alvsbyhus.no

Ønsker du å få huskatalog tilsendt i posten gratis? Klikk her.