Gå til innhold

EKSPERTEN TIPSER

Slik slipper du stresset med hagen

Det er vår og på tide med hagearbeid. Den svenske hagedesigneren Birgitta Groth tipser om hva du allerede nå bør begynne å tenke på.

I Norge og Sverige kan det være store forskjeller i sør og nord på når våren kommer. I de sørlige delene kan man plante tidlig, mens lengre nord kan det fortsatt være snø. Til tross for dette, er det på høy tid å starte planleggingen av hagesesongen.

- Uansett om det handler om ny altan, legge stein, plante vekster eller en helt ny hage, er det viktig å tenke i gjennom hva det krever av jobb i løpet av sommeren. Det vanligste er at man starter planleggingen når snøen er borte og det begynner å bli varmt. Da blir det ofte hastverk. Når varmen endelig kommer så går det veldig fort, konstanterer svenske Birgitta Groth som jobber som hagedesigner i eget firma ved navnet "Blad i norr".

Hva skal man gjøre for å unngå å havne i den stressende perioden? I følge Birgitta gjelder det først og fremst å sørge for at du har det du trenger til prosjektet i god tid.
- Noe må du bestille i god tid. Om du ønsker en spesiell stein så må den kanskje allerede bestilles på høsten. Større tre og busker bestilles allerede i februar/mars. Etter det kan de fineste eksemplarene være solgt til de sørlige delene.
- Det vanligste er også at mange tar kontakt for rådgiving for sendt - og da blir det ventetider. Om du trenger hjelp så er det en god ide å ta kontakt med entreprenøren i god tid.

Man tror kanskje at hagearbeidet er end et stressmoment i vår travle hverdag. Men Birgitta ser en økning i hageinteressen - og en økt bevissthet om alle parameter man bør tenke på.

- Vi blir absolutt mer bevisste. For eksempel om at vi også i nord kan ha fine hager, og det som kreves er produkter som tåler kulden.

Birgittas tips for å unngå stresset med hagen:
- Bestill det du trenger i god tid - før snøen smelter
- Trenger du rådgiving eller hjelp, så bestill i god tid
- Planlegger du å så egne frø? Sjekk i så fall hva som abefales, slik at du er i forkant.