Gå til innhold

Intervju: Tun Byrå

Innredningstips

Tapetvalg

Tapet kan gi huset ditt det særpreget du har drømt om, men det kan være vanskelig å velge. Vi har snakket med en interiørarkitekt om hvordan du kan finne det riktige tapetet til ditt Älvsbyhus.

Som kunde er det du som skal velge hvilket tapet du vil ha hvor. Mange velger helt nøytrale løsninger, mens andre slår til med kontrastvegger eller hele rom i mer vågale farger eller mønstre. Så hvordan kan du vite hva du skal velge?

– Personlig smak er en veldig sterk drivkraft, sier interiørarkitekt Ida Lundqvist.

Hun har drevet sitt eget firma, Idlu, i seks år og har jobbet mye med blant annet Bonytt og Rom123 og vært frilansdesigner for Ramsøskar Interiørarkitekter. Selv om hun har utviklet konsepter for kontor, hotell og restaurant, er det privatboliger hun har mest erfaring med.

Unngå trender
Lundqvist beskriver tapettrendene i slik: Florale og organiske mønstre, gjerne med struktur i form av relieff. Selv prøver hun alltid å unngå trender, og hun anbefaler deg ikke å tenke på trender når du innreder huset ditt.
– Men man er ganske uærlig med seg selv om man sier at man ikke påvirkes, for det gjør man. Selv jeg, som tenker konsekvent på å unngå det, gjør jo det, innrømmer hun. 

Interiørarkitekten har et triks for å se forbi trendene og finne tapetet, fargene og stilen som passer for deg

Visualiser og tenk på stemningen

 – Tenk heller på hvilken følelse og stemning du vil ha i rommet. Hvilket miljø vil du ha der? Skal det være energisk? Skal det være beroligende? Den følelsen er mer varig enn en trend, sier hun.

LES OGSÅ: Deilig med et avslappet hjem

Lundqvist anbefaler at du ser for deg at du sitter i rommet og tenker på hva slags modus du er i når du oppholder deg i akkurat det rommet. Hvor lenge du oppholder deg der og hva slags energi, følelse eller miljø du ønsker for akkurat det rommet?

På soverommet er det viktigere med beroligende og avslappende farger og mønstre for å gi et harmonisk og lunt rom det er lett å hvile i. I stua vil du kanskje ha en annen type energi, og her bør du også velge farger og mønstre du ønsker å ha rundt deg i mange timer mener hun.

– I en gang kan man ofte dra på litt ekstra med en mer energisk tapet, for der oppholder man seg ikke på samme måte i en lengre periode, sier hun.

Ikke vær redd

Selv om mange foretrekker hvite vegger for heller å sette farge på huset med andre detaljer, er ikke dette noe Bjørn Kristiansen, salgssjef i Älvsbyhus anbefaler. – De aller lyseste fargene blir fort stygge, så det kan være lurt å unngå de helt hvite, sier han.

Lundqvist synes ikke vi skal være så redde for å sette mer farge på tilværelsen og hjemmet. – Det er jo bare interiør. Du skal ikke være så redd! Gå for det trygge på de store flatene, men prøv gjerne å finne et eller sted hvor du kan være litt mer vågal. Kanskje blir du lei om noen år, men jeg tror det er verdt det. Jeg vil faktisk tro du får et lite kick av det, ler hun. Lundquist påpeker at om man skulle angre er det mulig å gjøre om på dette etter en stund. Du kan enten legge nytt tapet eller rett og slett male over. Det er en enkel måte å forandre hjemmet på som ikke krever så mye tid, innsats eller penger.

Også Kristiansen sier du ikke trenger å være redd for å velge feil tapet. – Tapet er jo enkelt å bytte, sier han. 

LES OGSÅ: – Jeg har malt alle vegger lysegrå

Kontrastvegg eller helt rom?

Det er også mulig å velge en kontrastvegg, altså en vegg med en annen tapet enn resten av rommet. Her kan du gjerne gå for en litt mer spenstig eller spesiell tapet, slik at du får et spennende uttrykk i rommet.

Selv er ikke Lundqvist tilhenger av kontrastvegger og bruker sjelden en separat farge eller tapet på én vegg. 

– Jeg liker å skape et helt rom, og da vil jeg heller at man skal tørre å gå for en dypere nyanse for å få den varme og samlende effekten. Likevel synes hun det kan fungere i noen tilfeller, for eksempel på endeveggen i en gang.

– Men hvis man skal gå for en kontrastvegg, er det fint å velge en med de samme fargenyansene som resten av veggene i rommet. Det bør være noe som snakker sammen, enten rent grafisk eller fargemessig. Farger er det første vi ser og opplever i et rom, så hvis ikke det snakker sammen, kan det være forstyrrende og ødelegge for ro og harmoni.

Hent farger fra tapetet

Lindqvist foretrekker å bruke kontrastfarger eller -tapet på tredimensjonale elementer i hjemmet, for eksempel i trappesatser eller plassbygde bokhyller. Da kan formen på objektet framheves eller dempes slik at det blir mer eller mindre tydelig.Denne teknikken kan også brukes for å framheve kunstverk eller arkitektoniske trekk ved boligen. Det å kombinere tapet og maling er et supert tips for å gi interiøret et helhetlig inntrykk. Prøv for eksempel å plukke én eller to farger fra tapetet til å male vegger eller detaljer i. 

– Her er det viktig å tenkte på at den fargen du velger skal skli godt sammen med tapeten. Da vil de andre fargene i tapetet stå tydeligere fram, sier interiørarkitekten.

Du kan også hente opp igjen denne fargen i puter, gardiner, pledd eller andre tekstiler, eller kanskje i kunst eller vaser. – Ikke vær redd for å kombinere flere ulike tapet og mønstre. Det kan bli veldig fint å følge et slags fargetema gjennom flere rom, gjerne med flere mønstre i ulike størrelser, anbefaler hun.

Bestill katalog