Gå til innhold

Intervju: Tore Aune

HJEMME HOS

Bjertnestunet - Paradishager og trygghet

Anne-Grethe Betten og mannen er ikke i tvil: Bjertnestunet ved Nes i Akershus er det fullkomne stedet for den som er glad i stillhet og vakre hager. Og hvem er ikke det?

– Interessen for alt som vokser og gror har nok vært der hele livet. Jeg vokste opp på gård, og hadde i tillegg en tante som var lærerinne. Jeg lærte mye tidlig i livet, sier Anne-Grethe Betten. Sammen med ektemannen har hun bosatt seg på Bjertnestunet ved Oppåkermoen i Nes kommune. Der, bare etpar steinkast fra Glomma, vokser et idyllisk boligområde frem.

Der har Anne-Grethe og ektemannen skapt seg sitt eget lille hageparadis, og hun deler det entusiastisk med alle som vil se. Og det er ikke få. En gang sto plutselig en busslast med hageinteresserte svensker på gårdsplassen! Anne-Grethe tok imot og viste rundt, og det er stadig noen som vil komme på besøk og beundre den usedvanlig flotte hagen med mer enn 200 forskjellige plantearter! 

– Området er veldig flott planlagt. Her er vi åtte hus som nærmest ligger i ring, med et hyggelig fellesområde i midten. Det er en liten naturparsell, og på den plukket vi fem liter tyttebær høsten 2015!

Jordsmonn som spraker av vekst!

– Det er egentlig mye stein her hvor Bjertnestunet har vokst frem. Vi var tidlig ute og fikk velge tomt. Valget falt på stedet der de hadde skavet av all jordmassen for å komme til steinen som skulle sprenges, forteller hun.

Resultatet var en tomt med fantastisk jordsmonn, selv om det i starten medførte en stor jobb med å renske jorda for røtter og stein.
– Dette holdt vi på med i flere måneder, og til slutt ble det kjørt på mellom 12 og 14 tonn jordmasse. Det er derfor fenomenale vekstvilkår, sier Anne-Grethe.


Men det er ikke hagehobbyen alene som begeistrer Anne-Grethe. Ekteparet Betten er fulle av lovord om både Älvsbyhuset, som de har bodd i siden 2011, og tunet som helhet.
– Området er veldig flott planlagt. Her er vi åtte hus som nærmest ligger i ring, med et hyggelig fellesområde i midten. Det er en liten naturparsell, og på den plukket vi fem liter tyttebær høsten 2015!

Stillheten man drømmer om

På Bjertnestunet er det velsignet fritt for all støyen som mer by- og veinært beboende må forholde seg til. – Her er den høyeste lyden den svanene lager når de flyr over hustaket på vei til Glomma om våren, ler Anne-Grethe. Hun legger til: – Det er behagelig stille og fredelig her, og ikke minst barnevennlig, mye takket være den lave fartsgrensen og de oversiktlige veiene.

Bjertnestunet ligger bare fem minutter fra Glomma, en fiskerik elv som også har mange flotte badeplasser. 

Mens vi rusler rundt i den nydelige hagen får vi først øye på en musvåk som sirkler høyt der oppe, før en flaggspett kommer og setter seg selvsikkert på en av stolpene til Anne-Grethes flotte portal. Her er det liten tvil om at man befinner seg i skogen, selv om omgivelsene ser ut som et hvilket som helst velholdt og moderne boligstrøk. 

Anbefaler Bjertnestunet varmt

– Vi har stadig både elg og rådyr rundt husene om kvelden, og hittil har vi talt 23 fugleslag bare i hagen. Dette området kan virkelig anbefales for alle som vil bo trygt og komme litt tettere på naturen, samtidig som det meste er innen rekkevidde. En biltur til Oslo tar bare en times tid, og nå bygger de også ny skole på Oppåkermoen, som ligger like oppe i veien. Her blir vi værende, slår Anne-Grethe fast med et smil. 

 

Kunne du tenke deg å bo på Bjertnestunet? Les mer her.