Gå til innhold

Intervju: Mariana Vnuk

Fotograf: Emil Nyström

EKSPERTEN TIPSER

Deilig med et avslappet hjem

Hvordan innreder man et Älvsbyhus smakfullt? Vi lot stylisten Camilla Mauree fra Genuint af Norrland AB ta på seg oppdraget.
– Jeg utgikk fra en nordisk lys innredning med naturlige råvarer og farger. Livet er ofte hektisk, så hvorfor ikke la hjemmet være inspirert av naturen.

Ett nybygget hus, en husdrøm som skal møbleres og pyntes, en herlig oppgave eller skrekk blandet fryd!? Vi lot en profesjonell stylist ta seg av oppgaven for å se hva et Älvsbyhus kan lokka frem av inspirerende ideer.

Camilla Mauree er en nordlandsk stylist, som hennes firma – Genuint af Norrland AB – snakker godt om. For henne var det viktig å fange opp Älvsbyhus sitt nordiske og nordlandske opphav. Det nordiske lyset og den nordlandske naturen.

– Derfor vil jeg jobbe med råvarer av kvalitet, tre, ull, levende blomster. Genuine materialer. Jeg har valgt lokale leverandører der det har vært mulig og søkt etter det som oppleves som ekte og naturlig. Jeg har for eksempel tatt inn lammeskinn fra lokale Heljegård.

– Jeg har ikke brukt så mye plast, men heller søkt gode naturlige materialer med tanke på miljøet.                                                                                                                                                         

Har du noen grunnleggende tips for den som skal innrede ett nytt hus?
– Ikke bruk bare nye møbler, benytt også gjenbruks møbler. Det føles ofte mer hjemmekoselig når ikke alt er nyprodusert … Faren er at det kan se ut som i en møbelkatalog. Eldre møbler har mer sjel og flere følelser.

– En av lenestolene her er f.eks fra min manns morfar, en gammal Bruno Mathsson-lenestol. Jeg synes det gir en herlig følelse i nye hus der man innreder med møbler som har litt historie.

Hvordan skal man komponere og tilpasse ulike materialvalg? Hva kan man blande og ikke?
– En tanke er kanskje å holde seg til samme treslag, eller samme type stoff og naturlig materiale. Nå er det veldig moderne med nordisk lys, blonde treslag, det kan være bjørk, eik, furu. Jeg har valgt å holde meg til lyse blonde treslag.

Er det ikke greit å kaste inn en bokhylle i teak?
– Njaa, jeg ville heller valgt noe med annet materiale, f.eks. kork. Det må ikke bli for ensfarget … Man kan også ha ulik struktur på materialet. Til det lyse treslaget er det fint med bomull, ull, lin, naturlige stoffer.

– Jeg har valgt å bruke en dempet fargeskala, litt duse, bleke og beroligende farger. Det kan være en barnefamilie som innreder huset sitt og da vil det kanskje være naturlig å finne den beroligende følelsen i hjemmet. Ikke gjør det til et hysterisk fargekart, for livet i seg selv er kanskje aktivt nok allerede. Jeg tenker at det er deilig og ha et rolig hjem.

Hva pleier folk å glemme når de innreder?
– Ta med deg naturen inn i huset. Det å jobbe mer med planter, tror jeg mange savner. Det er en liten margin som skiller ute og inne, så bruk gjerne lyse gardiner for å sikre at man får lys i huset. Det gir energi.

Camilla tipser:

  • Bort med gardiner, slipp inn lyset!
  • Innred også utenfor huset, utnytt terrassen.
  • Bruk grønne planter, det finns mange lett stelte planter.
  • Over møbler ikke, bruk gjerne møbler som kan flyttes.
  • Bland nytt og gammelt.
  • Benytt gjerne samme treslag og tilpass fargevalget.
Bestill katalog