Publisert 8 juli 2022
Oppdatert 8 juli 2022

Planlegg plenen

For å få en fin og grønn plen må man jobbe aktivt med grunnlaget. Med en jordfreser får du et godt fundament å bygge videre på. Det finnes penger å spare om du allerede fra grovplanleggingen kan ta en beslutning på hvor du ønsker å ha plen eller gangstier i hagen. Dette krever ulike underlag og forberedelser. Om du er tidlig ute slipper du å betale ekstra for et nytt traktorbesøk, sier hagedesigneren Birgitta Groth.

Valg av plen

Underlaget der en grønn plen etterhvert skal vokse, trenger å forberedes og arbeides med. Dette fordi den kan ha blitt hardt pakket av maskinene som har jobbet på tomten. Med en jordfreser får du et bra grunnlag å bygge videre på.

15 cm ny og rik matjord er det en frisk og frodig plen trenger. Velg kvalitetsjord - unngå jord fra åker som inneholder mye ugressfrø. Det enkleste er å bestille et lass fra en leverandør.

Har du små barn? Da kan det være greit om en del av tomten blir ferdig så fort som mulig slik at barna kan leke fritt og du slipper å passe på plenen hele sommeren. Om du ruller ut en ferdig plen er det fritt fram for lek og moro etter bare to uker.

Hvis du velger å så gress bør du tenke på at det finnes mange forskjellige sorter med frøblanding. Vurder hvordan du skal bruke plenen og velg det som passer best. Så gjerne frøene sent på sommeren. Da kan du dra nytte av det fuktige høstklimaet. Viktig er det uansett å vanne godt de første ukene. Når det begynner å spire må ikke jorden tørke ut - da dør frøene.

Om våren er det viktig med gjødsling og gjerne en gang til i løpet av sommeren. Da får du en tett og frisk plen som ikke lar ugresset ta over.

Klipp aldri gresset når solen tar som verst - gjør det heller på morgenen eller kvelden. Klipp den ikke altfor kort. Gressts næring sitter i de grønne stråene, så pass godt på dem.

Gangstier

Entréen til huset ditt bør være 120-150 cm bred. To personer bør kunne gå i bredden uten at det føles trangt.

Hvor har du tenkt å plassere redskapsbod, lekestue og uteplasser? Markér på tegningen av tomten der du tror at dere kommer til å gå mest. Der skal du plassere gangstiene.

Gangstier gjort med grus eller plater krever til forskjell fra plenen et stabilt og pakket underlag. Består tomten din av leire? Er det mest sand? Avhengig av forholdene kan du f.eks grave og gjøre tilpasninger og kanskje fylle med grus. Gangstier i hagen trenger ikke å være like brede som inngangen til huset.

Den enkleste måten å lage en gangsti på når du allerede har en plen, er å legge ut skiferplater der du vil ha stien. La platene ligge der i 1-2 uker. Da dør gresset under platene. Deretter kan du enkelt skjære bort det døde gresset og fylle på med litt steinmel før du legger tilbake platene. Nå har du en sti som er på samme nivå som plenen og det er enkelt å kjøre over den med plenklipperen.

Tenk deg om en gang ekstra før du planlegger hagen din. Entréen til huset bør har plass til to personer i bredden. Stiene inne i hagen kan godt være smalere.

Skisser hagen på et tidlig stadie og spar penger på å slippe dobbeltarbeide med traktoren.

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt