Publisert 21 april 2022
Oppdatert 21 april 2022

Vår historie

Göran Johansson og Gunnar Johansson startet i 1944 en snekkerfabrikk like utenfor Piteå som fikk navnet Norrfjärdens Träförädling, som rettet seg mot ferdige innredninger. Virksomheten utviklet seg på midten av 1950-tallet. Idéen var like enkel som den var genial: å produsere hus i moduler som ferdigstilles innendørs.

Etter flere år med planlegging og nærmere ett års utvikling kunne det første Älvsbyhuset plasseres i Älvsbyn i 1960. Den første monteringen fikk stor oppmerksomhet i avisene. Både på grunn av modulmetoden og for den veldig gunstige prisen.

På 1960-tallet tok Älvsbyhus sin utvikling om å bli Sveriges største husprodusent virkelig fart. På en innovativ måte utviklet og bygde vi opp en rasjonell byggeprosess etter løpebåndprinsippet i en fabrikk. 

På slutten av 1970-tallet skjedde det første generasjonsskiftet da Görans sønner, Donald og Dennis, tok over husfirmaet. I løpet av 1970- og 1980-tallet vokste produksjonen, men det var først i 2001 at årsproduksjonen gikk over tusen hus. 

1992 kom boligkrisen og det første til en stopp i boligbransjen, og byggingen av eneboliger gikk ned fra 18 000 til 3 000 hus på ett år. Krisen ble merkbar også for Älvsbyhus, men med en bra ordrereserve og en stabil beholdning valgte vi å ekspandere ut mot nye markeder. Fra å ha solgt hus nord i Sverige og i deler av Finland satset Älvsbyhus stort på hele Norden. Da markedet tok fart på slutten av 90-tallet var Älvsbyhus klar!

I 2010 ble det et nytt generasjonsskifte i konsernet da brødrene Kent og Stefan Johansson tok over ledelsen for Älvsbyhus.

I hele 2000-tallet har Älvsbyhus vært den ledende husprodusenten i Sverige. Og i dag er Älvsbyhus fortsatt et nordisk konsern med virksomhet i Sverige, Finland och Norge. 

Milepæler

1944
Kameratene Göran Johansson og Gunnar Johansson starter egen snekkerifabrikk under i Norrfjärden og begynner å produsere ferdige innredninger. 

1956-58
Eierne iverksetter en ny langsiktig utviklingsstrategi for bedriften som de kaller for produksjon av seksjonshus ifølge samlebåndsprinsippet.

1959
Investering i nytt industrilokale på 4 000 kvm og nytt sagbruk med 10 ganger større kapasitet, 20 000 kubikkmeter per år. I konkurranse med andre arkitekter velger Älvsbyhus NABs arkitekttegnede hus. Huset tilpasses etter samlebåndsproduksjonens spesifikke krav. Den kjellerløse krypgrunnen utvikles og testes. 

1960
Bedriften flytter inn i de nye lokalene og bytter navn til Älvsby Träindustrier. Salgsselskapet får navnet AB Älvsbyhus. 

1979
Generasjonsskifte. Göran går av og overlager bedriften til sønnene Donald og Dennis. Bedriften produserer 550 hus og omsetter for SEK 130 millioner.

1981
Älvsbyhus selger sitt første hus i Finland og etablerer seg der.

1992
Boligkrisen kom og boligbyggingen i Sverige synker. Samtidig satser Älvsbyhus  videre og etablerer seg i Gøteborg og Helsingborg. Älvsbyhus lanserer et "prispresserhus" som er 20% billigere og man skaper slagordet (kvalitetshus til markedets beste pris".

1995
Älvsbyhus Norge AS etableres med eget kontor i Norge. 

1998
En ny husfabrikk i Bjärnum står klar. De kommende ti årene bygges også fabrikker i finske Kauhajoki og i Vålberg utenfor Karlstad.

2008
Rekordår. Älvsbyhus bygger 1907 hus - mer enn fem hus om dagen!

2017
Älvsbyhus er klar for fremtiden! En ny kolleksjon med energieffektive hus presenteres. Firmaet den prestisjefulle utmerkelsen “Branschens nöjdaste kunder” i Sverige og "Årets mest tilfredse kunder" i Norge.

2018
Älvsbyhus i Norge vinner den presistjefulle bransjemålingen "Årets mest tilfredse kunder" - for andre året på rad!

2019
Älvsbyhus feirer 75 års jubileum. 

2019
Älvsbyhus Norge feirer 25 års jubileum.

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt