Publisert 8 juli 2022
Oppdatert 8 juli 2022

Slipp stresset med hagen

Det er vår og på tide med hagearbeid. Den svenske hagedesigneren Birgitta Groth tipser om hva du allerede nå bør begynne å tenke på. I Norge og Sverige kan det være store forskjeller i sør og nord på når våren kommer. I de sørlige delene kan man plante tidlig, mens lengre nord kan det fortsatt være snø. Til tross for dette, er det på høy tid å starte planleggingen av hagesesongen.

- Uansett om det handler om ny altan, legge stein, plante vekster eller en helt ny hage, er det viktig å tenke i gjennom hva det krever av jobb i løpet av sommeren. Det vanligste er at man starter planleggingen når snøen er borte og det begynner å bli varmt. Da blir det ofte hastverk. Når varmen endelig kommer så går det veldig fort, konstanterer svenske Birgitta Groth som jobber som hagedesigner i eget firma ved navnet "Blad i norr".

Hva skal man gjøre for å unngå å havne i den stressende perioden? I følge Birgitta gjelder det først og fremst å sørge for at du har det du trenger til prosjektet i god tid.
- Noe må du bestille i god tid. Om du ønsker en spesiell stein så må den kanskje allerede bestilles på høsten. Større tre og busker bestilles allerede i februar/mars. Etter det kan de fineste eksemplarene være solgt til de sørlige delene.
- Det vanligste er også at mange tar kontakt for rådgiving for sendt - og da blir det ventetider. Om du trenger hjelp så er det en god ide å ta kontakt med entreprenøren i god tid.

Man tror kanskje at hagearbeidet er end et stressmoment i vår travle hverdag. Men Birgitta ser en økning i hageinteressen - og en økt bevissthet om alle parameter man bør tenke på.

- Vi blir absolutt mer bevisste. For eksempel om at vi også i nord kan ha fine hager, og det som kreves er produkter som tåler kulden.

Birgittas tips for å unngå stresset med hagen:
- Bestill det du trenger i god tid - før snøen smelter
- Trenger du rådgiving eller hjelp, så bestill i god tid
- Planlegger du å så egne frø? Sjekk i så fall hva som abefales, slik at du er i forkant.

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt