Publisert 24 oktober 2022
Oppdatert 24 oktober 2022

Vedlikehold på og rundt huset før vinteren

Høsten er i gang for fullt, og det er flere ting som er viktig å tenke på før vinteren kommer! Det er på tide å vedlikeholdet hus og tomt før kulda setter inn.

 

1. Veggene:
Sjekk skader på fasaden. Se spesielt etter sprekker og flassing. Er ikke dette noe du får gjort noe med akkurat nå, sett det i det minste på lista over vedlikehold til våren. Ta vare på huset ditt. 

 

2. Taket:
Mose og begroing må fjernes for at taket skal være optimalt til en hver tid. Dersom det blir masse snø bør du også måke vekk dette. Ta det vekk for å unngå snøras og skader. Vær oppmerksom på skjevfordeling av snø på taket. 

3: Nedløpene:
Takrenner og nedløp må renses. En full takrenne kan fryse eller bli tett når regnet og snøen kommer. Det kan føre til fukt- og frostskader på veggen, ved at vannet da renner mot husveggen. Takrenner bør renses minst en gang i året, og nå er en fint tid for å ta vekk løv og blader. Vannet som blir liggende i takrennen kan fryse til og føre til at takrenna må byttes ut. Unngå dette ved å ha jevnlig vedlikehold.

4: Sluk og avløp:
Bruk frostvæske og avløpsåpner i rør, sluk, avløp og vannlåser. Da unngår du at det fryser.

5: Utekran:
Ikke glem å stenge og tømme utekranen for vann.  Da unngår du at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasje inne i huset. Ta også inn hageslangen så den ikke blir ødelagt før du skal bruke den igjen til våren. 

6: Hagemøblene:
Det er ikke bare på våren hagemøblene bør rengjøres. Både tre- og plastmøbler bør vaskes, tørkes og eventuelt påføres olje eller annen impregnering før de settes bort. Dersom de skal bli stående ute, anbefales det å dekke de til med en presenning som tåler vinteren. 

7: Markiser og parasoller:
Markiser og parasoller som brukes ute om sommeren, bør rengjøres før de rulles inn eller settes bort. De kan være fulle av støv, pollen eller sur nedbør som fører til grønske. Ta vare på markisen lengst mulig ved å tørke over godt og påfør eventuell impregnering. 

8: Grillen:
Rens grillristen med egnet grillrensmiddel, tørk godt av og ta på grilltrekket. På denne måten vil grillen din vare i mange år fremover. 

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt