Publisert 7 juli 2022
Oppdatert 7 juli 2022

Fra hus med ett soverom til familiebolig

Et Älvsbyhus med ett soverom kan bli til en romslig familiebolig med noen enkle grep. Jenny og Tor Atle Berntsen skapte tre nye soverom ved å innrede loftet etter at huset var levert.

Ferdighuset ligger på et boligfelt i Rygge utenfor Moss og kom opprinnelig med ett soverom. Jenny og Tor Atle Berntsen ønsket seg et større hus for å få plass til hele familien. Det løste de ved å innrede det tomme loftet etter at huset var levert. Dermed ble boligen til en stor familiebolig.

Alt var jo ferdig i første etasje den dagen vi flyttet inn. Dermed var det bare å sette på kaffen og komme i gang. Du får ikke et bedre utgangspunkt for å innrede deler av boligen enn når du samtidig kan bo i huset, smiler Jenny

Ekteparet Berntsen har innredet et stort soverom til seg selv, med tilknyttet bad, på det som var et råloft. I tillegg er det nå to barnerom, et toalettrom og en loftstue i overetasjen

Boareal ble på 158 kvm

Huset, en tidlig generasjon av «Askeladden», har en grunnflate på 100 kvadratmeter. Ved å ta i bruk råloftet økte de boarealet til 158 kvadratmeter.  

– Dermed fikk vi en stor soveromsavdeling i huset, forteller Tor Atle.

Utvidelsen var godt planlagt. Siden råloftet skulle omgjøres til en del av boarealet, ble huset levert uten soverom nede. Dermed hadde de en stor vinkelstue nede, og tre soverom oppe.

-Ikke glem å søke kommunen om bruksendring. Det er en ren formalitet, men skal gjøres

Ark gir god takhøyde og mer lys

-Jeg er imponert over løsningene. Den er virkelig kreativ, sier rådgiver i Älvsbyhus, Roger E. Andersen.

Han besøker Berntsen for å se resultatet etter at huset han fulgte opp gjennom hele prosessen, fra søknader til ferdig hus, nesten har doblet sitt boareal.

Løsningene, som ekteparet Berntsen selv utviklet, ga plass til en stor foreldresuite med tilhørende bad, to barnerom og et toalettrom. I tillegg til vinkelstua i første etasje, har familien nå ei flott loftsstue å boltre seg på. 

Siden innredningen av loftet allerde var planlagt ved bestilling av huset, valgte Berntsen å legge til en ark. Dermed slapp de å gjøre inngrep i de bærende konstruksjonene. Arken ga god ståhøyde og mer lys inn i loftstuen, sier Jenny

Smart plassering

Trappen mellom etasjene kom med den opprinnelige løsningen. En lem på toppen av trappen sørget for at første etasje ble atskilt fra råloftet før det ble isolert. Trappens plassering i forhold til inngangen ga gode muligheter for å omgjøre overetasjen til en utleiedel, noe vi ikke valgte. En enkel endring av våre tegninger kunne gitt plass til et kjøkken, mener Tor Atle. Også vinduer, gulvspon og forberedelser for el-, tele- og vvs-arbeid inngikk i den opprinnelige leveransen.

Nå har familien Berntsens egendesignede etasje overflater i gips både i tak og vegger. På gulvet har de valgt å legge laminat, mens badet i suiten er flislagt og utstyrt med varmekabler. Stenderverket har gjort det naturlig med en knevegg, der det er mulig å innrede et kott.

 

Råloftet innbyr til mye egeninnsats for den som er litt hendig. I utgangspunktet kan alt- bortsett fra rørleggerarbeider, våtromsarbeid og det elektriske- gjøre som egeninnsats, men er Tor Atle. Mange velger å male selv. Gulvlegging er også relativt enkelt for de fleste. Det er også lønnsomt å isolere etasjen selv. Om du ikke er bygningskyndig, bør du konferere med fagfolk som behersker loftsutbygging om luftig av taket.

Enkelte mener at siden bjelkelaget til Älvsbyhus ikke baserer seg på standard senteravstand, byr det på utfordringer når isolasjonsplatene skal monteres. Berntsen har selv kryssisolert tak og vegger, og syntes ikke det var vanskelig. Med en god kniv er det ikke noe problem.

Verdiøkning på huset

Huset til Berntsen har tilnærmet doblet boarealet. Det sier seg selv at det også vil øke verdien, sier Tor Atle.

Verdiøkningen ved å innrede råloftet kan for mange bidra til en endret lånesituasjon. Kostnadene ved et slikt prosjekt er selvsagt avhengig av størrelsen på egeninnsatsen. Det er mye penger å spare på å utføre arbeidet selv. 

I følge Älvsbyhus sin rådgiver, Roger Andersen, vil prisen på å innrede et loft med to soverom, bad og loftstue vanligvis ligge på omtrent 350.000 kroner.  Men det avhenger selvsagt av hvordan det blir utført, og hva som blir gjort, sier han.

Fakta

Fra råloft til bruksetasje

For å gjøre om et rålogt til boligareal, må en rekke krav tilfredsstilles:

  • For boliger bygd etter tidligere regelverk enn TEK10, er det tillatt med romhøyde ned til 2,0 meter i et innredet loft.
  • For endringer i TEK10-boliger er kravet 2,2 m.
  • Deler av rom kan ha skrå himling med lavere romhøyde.
  • Kravet til dagslys er oppfylt dersom rommet har et vindu der summen av bredde og høyde er minst 1,50 m. Høyden må minst være 0,60 m og bredden må minst være 0,50 m.
  • Brannsikkerheten må være ivaretatt.
  • Bærekonstruksjoner må være sikre.
  • Rommet må være godt nok isolert og ventilert slik at det blir et behagelig inneklima uten støy. 

Kilde: Sintef, Nettavisen

 

Husk å søke kommunen

Det er lett å glemme, og mange er trolig ikke klar over det, men å gjøre om et loftsrom eller en bod til boligformål, er en bruksendring. En bruksendring er søknadspliktig. Det er derfor viktig at huseieren søker kommunen om godkjenning før loftet eller boden tas i bruk som bolig. Det er ingen forskjell på om det nye rommet er ment til eget bruk eller til utleie. I begge tilfeller skal det søkes om bruksendring.

 

Råloftet er klargjort

På alle 1,5-etasjes hus fra Älvsbyhus er loftet klargjort for innredning. Trapp, vinduer, gulvspon, samt forberedelser for el, tele og vvs inngår. Dette innebærer at det blir både enklere og billigere den dagen huseier velger å bygge ferdig. I tillegg har eieren full kontroll på hvordan overetasjen blir seendes ut

 

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt