Publisert 11 juli 2022
Oppdatert 11 juli 2022

"Jeg har malt alle vegger lysegrå"

Den svenske bloggeren og stylisten Mia Andersen har et øye for høstens sterkeste innredningstrender.

Vi går en ny sesong i møte, som er varmere, mer fargerik og forhåpentlig enda mer klimavennlig. Mia Andersen driver bloggportalen Lovely Life og kommer selv til å satse på grått.

"Jeg jobber mye for at man skal tenke på hva og hvordan man konsumerer. Bruk og kast samfunnet fungerer ikke lengre. Vi må tenke på fremtiden for våre barn" - Mia Anderberg

 

Hva kan du si om høstens innredningstrender?
– Vi koser oss hjemme. Mye tekstiler med ulik struktur gir en koselig følelse. Mye farger på veggene, helst også på taket. Fargene er dempet. Mørkblått, due blå, mosegrønt. Gjerne blandet med en farge som bryter av, f.eks. rødt eller rosa. Vi tar gjerne med oss naturen inn i hjemmet med detaljer av trær. Gjerne dype farger.

Er det en farge som stikker seg ut litt ekstra?
– Ja, nytt for høsten er at burgunder (en vinrød nyanse) tar en egen plass.

Du besøkte designmessen Formex på slutten av sommeren – hva var dine inntrykk derfra?
– Koselig, man blandet gammelt med nytt. Ulike strukturer på objekter. Og så var det mye keramikk.

Det virker som at den lyse og friske trenden ikke er så utbredt lengere – stemmer det?
– Ja, den grå kulørtrenden er her i stedet. Og vi begynner sakte å ta inn mere farge.

Hva vil du ikke se i høst?
– «Carpe Diem» på veggen. Det er bedre å bare leve for dagen.

Hva er din innredningsstil?
– Jeg bor i et 50-talls hus og jobber med at min egen stil skal passe inn i huset. Jeg handler mye på loppemarked og blander med nye designklassikere. Vi har mye kunst hjemme som får lov å ta plass og jeg innreder gjerne med ting som har en personlig historie. De fleste av veggene er hvite. Men det er mest fordi at jeg aldri har tid til å male hele huset. På hytta, som jeg holder på å renovere, har jeg malt alle vegger lysegrå. Alle farger får nytt liv, når de blandes med grått.

Den klimavennlige måten å tenke på virker å være ditt hjerte nært – fortell!
– Jeg jobber mye for at man skal tenke på hva og hvordan man konsumerer. Bruk og kast samfunnet fungerer ikke lengre. Vi må tenke på fremtiden for våre barn.

Hvordan kan man tenke mer klimasmart når det kommer til innredning?
– Blande gammelt med nytt. Når du går på loppemarked, ha en klar plan på hva du egentlig trenger hjemme. Invester i noen møbler for å ha dem hele livet. Designklassikere eller møbler i ekte materiell. Om du skulle bli lei eller om livet ditt endrer seg, så er de fortsatt verdt noe og du kan selge dem. Akkurat nå sparer jeg til å kjøpe et nytt bord i eik, og nye ordentlige vinduer i tre til hytta som er som er laget av en finsnekker og malt med linolje. De skal holde i minst 60 år.

Høstens heteste trender

Smak er høyst personlig, det er det ingen tvil om. Men tre trender stikker seg tydelig ut denne høsten.

Blått og burgunder
Blå er en vanskelig farge ifølge noen. Men fakta er at den alltid kommer igjen, både i mote og innredningssammenheng. I høst ser vi den i mange ulike nyanser – men fremfor alt mørkblått, og både på tekstiler, vegger og ting. Burgunder tar også stor plass. Fargen er hentet fra vinen produsert i franske Bourgogne, og akkurat som de blå tonene finnes denne vinrøde fargen på alt fra tapet til puter.

Mørkt og lunt
Sakte med sikkert er det flere som tørr å bryte den klassiske lyst og friskt-trenden for satse på mørkere toner. Mørk grå er det nye hvite ifølge flertallet av innredningsbloggere og instagramprofiler. Til og med statistisk bevises dette, da tall fra Sveriges Färgfabrikanters Förening, viser at 20 prosent i aldersgruppen 18-34 år nå kan tenke seg mørkere vegger.

Gulvet på veggen
Om du vil gjøre noe med veggene dine, trenger det ikke nødvendigvis å handle om tapet. Oftere ser man gulvmateriell som kryper lengre og lengre opp langs veggene. Og skulle det virke som et overveldende prosjekt å legge parkett på veggen, så finnes det tapetløsninger som ofte er veldig nærme virkeligheten.

 

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt