Slik får du råd til å flytte fra leilighet til hus

Det korte svaret er, at det har du mest sannsynlig allerede har det uten å gjøre noe som helst. Har du råd til leilighet, har du også råd til enebolig, og da får du mye mer plass å boltre deg på. Spesielt hvis du velger et ferdighus.

Dersom vi ser på bruktboligprisen først, koster en gjennomsnittlig enebolig i Norge i overkant av 4 millioner kroner, et småhus 3,6 millioner og en leilighet nesten 3,7 millioner kroner, ifølge tall fra Prognosesenteret. Ved første øyekast er det altså relativt små forskjeller, men dersom en i stedet ser på kvadratmeterprisen, er forskjellen iøyenfallende. Siden en brukt enebolig har et boareal på 160 kvm, et småhus 105 kvm og en leilighet 65 kvm i gjennomsnitt, får man mer enn dobbelt så mye areal for pengene ved kjøp av enebolig, enn ved kjøp av leilighet. En brukt "norsk" enebolig koster ca. 25.100 kr per kvm i gjennomsnitt, emns en brukt leilighet (i snitt) koster nesten 56.500 kr per kvm. 

Trenger ikke være rik for å kjøpe nytt hus

Selv om du er på jakt etter en helt ny enebolig, og ikke har en brukt som disse tallene viser til, er de allikevel relevante. Når det utvikles nye eneboliger, er det alltid viktig å ha et forhold til bruktboligprisnivået. Verdien av bruktboliger i et område, sier mye om hva folk flest kan betale ved kjøp av annen bolig. Som kjent er egenkapitalen for norske husstander ofte bundet opp i verdigen av egen bolig. hvilket kan bety mer egenkapital i områder med høye bruktboligpriser. 

-Flytter du fra en leilighet i et pressområde som Oslo og anskaffer deg en enebolig litt landlig i Fredrikstad, vil du mest sannsynlig i tillegg sitte igjen med mye penger på bok. Som regel er det allikevel slik at du kjøper og selger i samme marked, men vår erfaring er at du ikke behøver å være rik for å ha mulighet til å oppgradere til et helt nytt hus med bedre plass til deg og familien du har eller planlegger å få, sier salgssjef i Älvsbyhus Bjørn Kristiansen.

Leilighet på 46 kvm eller hus på 150 kvm?

Han illustrerer dette ved å hente opp en finn-annonse for nye leiligheter til salgs på Jessheim. Her oppgis eksempelpris på en leilighet på 46 kvm i Gotaasaleen til å være på 4,7 millioner. Velger du i stedet et modulhus fra Älvsbyhus, får du mye mer plass for pengene. For eksempel husmodellen Tove på 150 kvm koster rundt 2,8 millioner. Hvis du så legger til litt ekstra og prisen for tomt i regnestykket til anslagsvis 1,8 millioner, havner du på omtrent samme sum, 4,5 millioner kroker, men har 100 kvm mer plass enn hvis du kjøper leilighet i Gotaasaleen. Det samme er tilfellet, dersom du ønsker deg ny bolig i Fredrikstad- På Bellevuebrygge kan du kjøpe deg en leiloghet på 89 kvm for 5.690000 eller betale 4,5 millioner for 150 kvm, dersom du istedet velger å kjøpe tomt, hvor du for eksempel setter opp husmodellen Tove. 

Ferdighus- det smarte valget

Ferdighus er et smartere valg for alle som er på jakt etter hus til en veldig gunstig pris. Bytter du ut leiligheten din med et ferdighus, er dette bare noen av fordelene:

  • Bedre plass til hele familien eller til ditt eget friluftsutstyr
  • Du slipper bråk fra naboen og kan spille så høy musikk du selv vil
  • Et tryggere oppvekstmiljø utenfor sentrum for barna dine eller dem du planlegger å få
  • Du slipper å bekymre deg over at huset blir dyrere enn du har råd til 

Kontroll på pris og prisgaranti

Älvsbyhus har en unik prosess og produksjonsmåte som gir selskapet full kontroll over produksjonens alle ledd og dermed en jevn, høy kvalitet, men like viktig, en unik kostnadskontroll. 

-Det betyr at vi fryser husprisen i 12 måneder fra og med øyeblikker du har bestemt deg for å kjøpe av oss. Vi tar den økonomiske risikoen. En prisøkning på 8-10 prisent fra byggestart til innflytting er ikke unormalt i mange husbyggeprosjekter. Det slipper du med vår prisgaranti, sier salgssjef Bjørn Kristiansen. 

Har du lyst til å prøve å designe ditt prisgunstige nye drømmehus?
Test ut bygg online her!

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt