Bilde av Helge Lillemo utenfor sitt nye Älvsbyhus
Hjemme hos

Helge Lillemo

”Alt passet meg helt perfekt, innredningen, størrelsen, jeg kikket ikke en gang på noen andre husmodeller”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Tun Byrå

Publisert

9 juli 2021

Oppdatert

8 juli 2022

Det lukter fortsatt nytt treverk, der Helge står på sin nye veranda og skuer utover den grønne Fosenhalvøya. Det har tatt tid å komme seg til hektene etter katastrofen, men nå er det nye Älvsbyhuset så godt som ferdig. Helge kan begynne et nytt liv i nytt hus med forloveden Carmen og den livlige kattungen Missi. Det var ikke gitt, da brannen tok barndomshjemmet hans for to år siden.

Brann og hjertestans

En augustdag i 2018 skjedde det alle frykter. Helge var akkurat dratt på jobb som bussjåfør da han fikk den dramatiske beskjeden om at huset sto i brann. Han snudde bussen og den eneste passasjeren fikk en ganske ubehagelig tur i full fart over alle fartsdumpene.

– Jeg tror han var mer i taket enn han var på setet, sier Helge og må le litt, selv om det er vondt å tenke på den dagen. Brannen hadde oppstått på kjøkkenet, røyk, sot og aske hadde ødelagt alt innbo og huset sto ikke til å redde. – Jeg sto rett og slett bare i bussuniformen min, alt måtte skaffes på nytt. Jeg hadde ikke en tannbørste en gang, forteller han.

Å miste barndomshjemmet rammet Helge hardt, i tillegg opplevde han å få hjerteproblemer.

– Jeg fikk hjertestans etter brannen. Mye av det som skjedde etterpå, har jeg ingen minner om, og en dag gikk jeg i svart, forteller Helge og blir blank i øynene. Ti dager i koma og en og en halv måned på sykehus ble konsekvensen. Heldigvis fikk han god hjelp av en kamerat som lånte han ei hytte og møbler.

– Hadde det ikke vært for ham, hadde jeg ikke sittet her nå, sier Helge, fremdeles preget av den sterke opplevelsen.

Fant Älvsbyhus på nettet

Så snart han fikk klarsignal for å bygge nytt hus, søkte Helge på nettet. Det første som dukket opp var Älvsbyhus, og den første husmodellen han så på var hustypen Sissel med tilvalget gavelbalkong (nå som Selma). Helge falt pladask.

– Alt passet meg helt perfekt, innredningen, størrelsen, jeg kikket ikke en gang på noen andre husmodeller, sier Helge, nesten som en nyforelsket kavaler.

Dermed sendte han forespørsel til Ståle Myhren, forhandler i Trøndelag, som kom på besøk. Etter en prat med litt diskusjoner hit og dit, skrev de kontrakt.

– Fort og gæli, ler Helge Lillemo godt.

For egentlig var det ikke så mye å lure på. Helge trengte nytt hus.

Brannofre prioriteres hos Älvsbyhus

Ståle Myhren, forhandler for Älvsbyhus i Trøndelag har vært i kontakt med flere som har mistet huset sitt i brann.

– For oss i Älvsbyhus er det svært viktig at disse som har mistet hjemmet sitt får et nytt så snart som mulig. Derfor prioriteres disse i produksjonen hos fabrikken i Sverige. Saksbehandlingstid for grunnarbeid rår vi ikke over, men vi gjør i alle fall det vi kan for at disse familiene snarest skal få et sted å bo igjen, sier Ståle Myhren.

– Jeg hadde ikke klart å bygge dette selv, og jeg hadde aldri i verden fått det til for den prisen, sier Helge. Han ser fram til å bo i et nytt hus der han har fått det akkurat som han ønsket seg, og dessuten sitter han fortsatt igjen med litt penger fra forsikringsoppgjøret.

Ser fremover

Huset har en og en halv etasje, og Helge har brukt sommeren på å innrede den, samt å bygge terrasse rundt halve huset. Nå er høsten her, så resten av hagearbeidet får vente til neste år, men Helge har planene klare. – Utenfor blir det sådd plen, og så skal vi ha rhododendron i tre forskjellige farger, eple- og pæretrær, sier Helge.

Både fra terrassen og fra verandaen kan paret nyte utsikten til Oselva der ørreten spretter, og til resten av dalen. Det har vært en opprivende tid, men nå har mye falt på plass igjen, og det er igjen mulig å se framtida litt lysere i møte.

– Hvis jeg får bort tankene om alt det som har vært, da går jeg en god alderdom i møte, avslutter Helge.

 

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt