Bilde av familien Eik utenfor sitt nye vinkelhus Tove
Hjemme hos

Familien Eik

”Summen vi betalte ved overlevering var den samme som vi ble lovet da vi skrev kontrakt”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Tun Byrå

Publisert

2 juli 2021

Oppdatert

8 juli 2022

Jærlandskapet med buktende steingjerder og langstrakte åkre rammer inn gården i Julebygda i Sandnes. Her bor Irene og Einar Eik, på gården der Irene vokste opp. – For lenge siden sa jeg fra meg garden, men var så heldig å få den tilbake, forteller Irene.

I dag har familien ingen gårdsdrift her, men mulighetene ligger der hvis sønnen Bjørnar skulle få lyst til å drive. Han overtar nå det gamle hovedhuset på gården.

Hovedhus og kårbolig

Gården har rommet to bolighus, og det eldste måtte rives. Da det skulle erstattes kom Älvsbyhus opp som et alternativ.

– Vi hadde sett annonser og vært på visning hos andre i nærheten som har Älvsbyhus, og dermed var prosessen i gang, forteller Irene.

Bjørnar og hans kjæreste, Ingrid, har overtatt det eksisterende hovedhuset, mens Irene og Einar har fått satt opp et Älvsbyhuset Tove noen meter unna.

– Som mor og svigermor kan jeg ikke bare dure inne til dem, men en sønn kan når som helst komme på besøk til oss, ler Irene. Med et skøyeraktig smil forteller hun at flaggstanga midt mellom de to husene blir en nøytral møteplass for de to naboene.

Det tok under et år fra Irene og Einar startet prosessen til de kunne flytte inn i huset, og de ser tilbake på en rask og smertefri byggeprosess der de har fått mye hjelp fra forhandlerne Anita Milje og Gard Grubstad.

– De har jo tatt seg av alt, vi har ikke trengt å møte opp hos kommunen en gang, berømmer Irene.

Når man bestiller et ferdighus fra Älvsbyhus er prisen på huset fast, mens kostnader knyttet til tomt og graving vil variere fra sted til sted og avhengig av grunnforholdene på tomta. Einar synes det har vært oversiktlig å forholde seg til kostnadene.

– Det er veldig positivt at vi ikke har ikke måttet ta opp byggelån. Summen vi betalte ved overlevering var den samme som vi ble lovet da vi skrev kontrakt, forteller Einar.

Ukompliserte valg

Etter å ha bodd tre måneder i sitt nye hjem er paret fornøyd med vinkelhuset Tove.

– Det er lyst og har store vinduer der vi kan nyte utsikten, sier Irene.

De siste månedene har de kost seg i sofakroken og sett ut på landskapet gjennom de høye vinduene, som er et av tilvalgene de har gått for.

– Dette med tilvalg har vært veldig greit, for det er ikke altfor mye å velge mellom, synes Irene. I sortimentet til Älvbyhus finnes valgmuligheter innen blant annet kjøkkenfronter, bad og belysning, i tillegg til tapet. Hvor sistnevnte er inkludert i prisen.

– Jeg synes vi tok noen spennende valg med tapetene, sier Irene og viser frem rommene. Et av soverommene er ikledd vegger med lekende blader, mens hovedsoverommet har fått blågrønn tapet. Fra soverommet er det egen utgang og walk-in-garderobe.

– Sånn garderobe har jeg aldri hatt før, smiler Irene.

Alt på ett plan

Det banker på og inn kommer Ingrid og Bjørnar. Bjørnar har fulgt foreldrenes byggeprosess og er imponert over hvor rask og smidig husbyggingen har gått. De trives godt som nærmeste nabo, og ser frem til mange fine år som naboer.

– I det gamle huset var det jo mye trapper, her har de alt på ett plan og et flott hus som de etterhvert kan bli gamle i, smiler Bjørnar.

 

 

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt