Bilde av førstegangskjøper Solomon Abebe
Hjemme hos

Solomon Abebe

”Det virket som en enkel og kort prosess, i og med at Älvsbyhus hjalp til med alt”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Tun Byrå

Publisert

1 juli 2021

Oppdatert

8 juli 2022

– Her er stua, men jeg har nesten ikke tid til å sitte her, ler Solomon Abebe og viser rundt i sitt nye ferdighus. For bare fem uker siden overtok han nøklene til sitt nye Älvsbyhus. En investering han har realisert takket være målrettet innsats og planlegging.

Solomon kom til Norge som flyktning fra Eritrea i 2010, og bodde den første tiden på asylmottak i Bardufoss. – Det var stor forskjell å komme fra Eritrea til Norge, særlig på vinteren da det var kaldt og mørkt, minnes han.

Flere jobber og sparte til egenkapital

Da Solomon fikk oppholdstillatelse var målet klart; å få seg en utdannelse og jobb. Han tok utdanning som helsefagarbeider, samtidig som han jobbet som både taxisjåfør, tolk og hotellkokk. Med fagbrev i hånda fikk han jobb som helsefagarbeider i Tonstad i Sirdal kommune, der han allerede hadde en kamerat.

– Jeg liker jobben på Sirdalsheimen veldig godt, og trives godt på Tonstad, sier han, men innrømmer at han savner familie og venner i Eritrea.

Ønsket om å kjøpe sitt eget hus har gjort at Solomon har hatt en målrettet spareplan. – Det var ikke så lett, men i løpet av to tre år hadde jeg klart å spare opp nok penger til egenkapital, forteller 28-åringen fornøyd.

Naboer anbefalte Älvsbyhus

Solomon startet med å lete etter hus på Tonstad, men syntes det var vanskelig å finne noe og begynte heller å se etter tomt. Mens han var på boligjakt leide han leilighet i et område der det var flere som hadde bygget modulhus fra Älvsbyhus, og som anbefalte det.

– Det virket som en enkel og kort prosess, i og med at Älvsbyhus hjalp til med alt, forteller Solomon.

Han tok kontakt med Älvsbyhus sine lokale forhandlere, Anita Milje og Gard Grubstad, og fikk bekreftet at prosessen med å bygge hus ikke trengte å være så komplisert. Forhandlerne tok seg av kommunikasjon med kommunen og andre instanser og Solomon opplevde teamet som en god støtte gjennom prosessen.

– Jeg snakket ofte med Gard på telefon, han tok ansvar for byggesøknad og alt. I tillegg hadde jeg en god nabo som også hjalp meg mye, forteller Solomon.

Første kunde i Norge som bygger huset Estelle 

Det viste seg å være en tomt til salgs, bare et steinkast fra leiligheten han leide, og Solomon slo til. Åtte måneder senere kunne han flytte inn i sitt nye hus, som er husmodellen Estelle. Solomon er en av de første i Norge til å sette opp denne hustypen, som er et hus over en etasje med boareal på 129 m². Her er kjøkken og stue sentralt plassert midt i huset. 

– Jeg valgte Estelle mest på grunn av hvordan huset så ut innvendig. Det har stort bad, flere soverom, og jeg liker godt at man ikke kan se kjøkkenet når man sitter i stua, sier Solomon.

Solomon har valgt å sette inn en ekstra utgangsdør fra vaskerommet, og kostet på seg noen større vinduer.

Møblene sto klare

På dagen for overtakelse hadde han allerede kjøpt inn møbler som sto lagret og klare. Han husker dagen godt.

– Det første jeg gjorde var å vaske, så jeg kunne flytte inn med en gang! ler han. Han var ivrig etter å komme i orden i sitt nye hjem. I løpet av kort tid var møblene på plass, men så langt har han ikke hatt mye tid til å nyte livet i den nye sofaen. Ved siden av jobben på Sirdalsheimen tar han fortsatt på seg jobbing som taxisjåfør for å tjene ekstra.

Stolt mamma

Å etablere seg i et nytt land, med jobb og eget hus i en alder av 28 år er imponerende i for de fleste, også for familien i hjemlandet.

– Moren og familien min i Eritrea synes jeg har kommet langt ja, med utdanning, jobb og eget hus forteller Solomon. 

Siden overtakelsen har han malt huset og ryddet på tomten. Det neste som står for tur er å få satt opp garasje og bygge terrasse, men akkurat nå skal han først og fremst nyte tilværelsen som fersk huseier. – Det er godt å bli ferdig, og det føles godt å ha mitt eget, sier Solomon.

Dette kostet huset til Solomon:

Tomt kr 500 000, Grunnarbeider kr 400 000, Husmodellen Estelle med tilvalg  kr 2 400 000 - SUM kr 3,3 mill

 

 

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt