Familien titter ut av vinduet på sitt nye Älvsbyhus
Hjemme hos

Familien Falkensten

”Jeg er egentlig fornøyd med alt, jeg. Jeg bare nyter det om dagen”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Chris Wilhelmsen

Publisert

4 juli 2019

Oppdatert

8 juli 2022

Yngve Falkensten sitter på Strandbekk gård og speider ut av kjøkkenvinduet i det nye huset. Han og familien flyttet inn i for bare to måneder siden, etter å ha tilbrakt sommeren i båt. Han ser ned på Falkensten båthavn og den lille tarmen av Oslofjorden som svinger seg inn i retning Sarpsborg. 

Huset som sto her før var bestemoren sitt. Det samme var plassen på venstre side av kjøkkenbordet. Ingen våget å ta plassen hennes. Nå er det han som har overtatt «sjefsplassen», som han kaller den. Han husker godt at bestemoren satt her og så på krusningene på vannet.

Nå er Lise gravid med barn nummer to, og gleder seg til å kunne legge den nyfødte babyen på gulvet uten å frykte for frostskader, slik de gjorde i det gamle huset.

Storfornøyd med nytt hus

– Jeg er egentlig fornøyd med alt, men hvis jeg skal påpeke én ting, så er det varmen. Nå er det jo litt spesielt å sammenligne med det gamle huset, men det er virkelig godt og varmt her, sier Lise. 

Selv om det lå mye historie i det gamle huset, særlig for Yngve, har ingen av dem angret på at det valgte å rive. – Det er klart det var vemodig. Likevel var det godt også, for da jeg begynte å rive, var huset faktisk i enda dårligere stand enn jeg hadde regnet med, sier Yngve. 

Sparte penger med mye egeninnsats

For å spare penger, valgte Yngve nemlig å stå for rivingen selv. Han hentet inn noen vennetjenester og litt hjelp fra kjentfolk i bransjen underveis, men ellers gjorde han all jobben selv. – Med full jobb ved siden av har det blitt mange lange dager. Det var tider da jeg angret litt, sier han.

Han innrømmer at han nok var litt tidsoptimist. Etter hvert som datoen for levering av grunnmuren nærmet seg, hevet skuldrene seg stadig nærmere ørene, husker han. Da grunnmuren ble levert noen dager for tidlig, var ikke tomta klar. Yngve sier han roet seg så snart han fikk tatt en prat med dem som skulle sette grunnmuren, men Lise husker best reaksjonen hans før den praten. 

-Jeg skulle ønske jeg hadde filma den dagen grunnmuren kom. Da stod han bare å hoppet i båten, sier Lise. Hun ser bort på kjæresten sin. De kan le av det nå. Det var ikke alltid like lett.

– Men jeg har lyst til å skryte av meg og deg. Hele denne byggeprosessen har faktisk styrket forholdet vårt, sier Lise.

Bedre plass med nytt tilvalg

Samboerparet har valgt husmodellen Edith, en bolig på 1,5 etasje med tre soverom og kjøkken. Huset kommer vanligvis med en takvinkel på 38 grader, men paret benyttet seg av et helt nytt tilvalg for å gjøre huset med tre rom og kjøkken enda større. Nå har de 167 kvadratmeter å boltre seg på.

Med en takvinkel på 34 grader, blir det høyere under taket i overetasjen. Det gir en litt annen profil på eksteriøret, men også bedre plass inne. Det siste er viktigst for Lise. Såpass viktig at det var en av de første tingene hun spurte om da de bestemte seg for å bygge Älvsbyhus.

– Jeg hadde egentlig litt panikk for skråtak, så det var en av de første tingene jeg spurte om. Jeg hadde ei venninne i Sverige som hadde valgt det, men da fantes ikke det tilvalget i Norge enda, sier Lise.

Nå er parets nye hus et av de første i Østfold med denne tilvalgsmuligheten. Innredningen av overetasjen er allerede i full gang. Mens vi sitter på kjøkkenet, jobber iherdige snekkere med å få på plass to ekstra soverom, et bad, en bod og en liten stue. – Jeg har en sønn på snart 15 fra før, så tanken er at han skal få sitt eget rom her oppe. Og jentungen kryper vel opp hit etter hvert som hun gror, hun også, sier Yngve.

Fullt hus på visning

Paret var så fornøyd med husovertakelsen at de åpnet dørene for en visning i regi av Älvsbyhus allerede to uker etter at de selv flyttet inn.

 – Vi var her selv den første dagen, og det kom masse folk innom. Det var egentlig veldig ålreit, sier Yngve.

Han sier boligformidler Roger Andersen var svært fornøyd med å få vist fram den nye husmodellen. Selv er de mest fornøyd med hjelpen de har fått av Älvsbyhus.

 – Älvsbyhus, og særlig Roger, har vært helt suveren, sier Yngve.

De sliter med å sette ord på hva de er mest fornøyd med, bortsett fra å være ferdig.

– Jeg er egentlig fornøyd med alt, jeg. Jeg bare nyter det om dagen, sier Yngve.

 

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt