Bilde av barna i familien som baker i juletider
Hjemme hos

Familien Salberg

”Folk tror jo nesten ikke på meg når jeg viser dem strømregningen!”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Tun Byrå

Publisert

2 desember 2021

Oppdatert

8 juli 2022

Tomta til familien på Fannrem utenfor Trondheim, ligger på en ås med nydelig utsikt av snøhvitt vinterlandskap, som rammes inn av julepyntede vinduer med julestjerne og levende lys. Med en slik utsikt passet huset Henrik perfekt, på grunn av de store vinduene som pryder veggen som vender ut mot dalen.

– Vi hadde egentlig tenkt å kjøpe en av de andre hustypene først, men selgeren gjorde oss oppmerksomme på at vi ville få vinduene slik at vi så rett inn i garasjen. Derfor er jeg så utrolig glad for at vi ble tipset om akkurat dette huset, som har gitt oss det vi ønsket oss og mere til, sier Ingunn Salberg.

Gå på 360-visning i huset Henrik her

I dag er det lucia, og bortsett fra eldstejenta er alle barna hjemme. En perfekt anledning for en hyggelig bakestund, så Ingunn har satt luciadeigen til heving på det romslige kjøkkenet. Den utradisjonelle 1-etasjen med en gigantisk kjøkken- og stueløsning gir en herlig romfølelse, som styrkes av tilvalget med lave vinduer i stua som gir ekstra mye lys. Det er med andre ord god plass til det store juletreet som strekker seg helt opp til taket, og resten av huset er lekkert pyntet til jul.

-Vi er en sosial familie og at vi har kjøkken, spisestue og stue i ett gjør at det går at man er sammen selv om en står og lager mat, en sitter ved spisestua og en vil se på TV. Her går vi aldri oppå hverandre, sier Ingunn.

Utestue for helårsbruk

Det dufter snart nybakte lussekatter, men istedenfor å spise de  inne bestemmer de seg for å fyre opp i utepeisen. Med hjelp av en tennbrikke knitrer det snart ifra flammene, som gir et gyllent lys over sitteplassen som er plassert rett utenfor kjøkkenvinduene.

For Kjetil, mannen i huset, har selv bygget en utestue med tak og le-vegg som man har adgang til via en verandadør i stua, der familien kan sitte ute hele året.

– Med saueskinn i stolene og gode pledd så blir det lunt og koselig å sitte her også på vinteren, vi fyrer i utepeisen og tar med noe godt å spise. Det gir en forlengelse av huset som vi er utrolig fornøyde med at vi bygget, smiler Kjetil.

Taket over utestua gjør at familien sitter ute si alt slags vær, så det vil Kjetil anbefale alle å bygge. Og på sommeren er det plass til både spisebord og solstoler på terrassen, så den har mange funksjoner og er elsket av hele familien.

Utrolig lave strømpriser

Med de høye strømprisene kunne det store huset fort blitt dyrt å holde varmt, spesielt på kalde vinterdager. Men fraluftvarmepumpen som er standard på alle Älvsbyhus, gjør at huset er lunt og varmt døgnet rundt uten at det synes på strømprisen.

Familien har valgt å installere en vedpeis ved kjøkkenet etter at de flyttet inn, men det er såpass varmt i huset at om de velger å fyre må de åpne verandadøra eller et vindu.

– Folk tror jo nesten ikke på meg når jeg viser dem strømregningen! I november betalte vi under 1300 kroner inkludert nettleie, og vi har det godt og varmt i hele huset. Dessuten kan alle seks dusje uten at det blir tomt for varmtvann og det er deilig - det kunne vi ikke i det forrige huset vårt, ler Ingunn.

Og med noen få tastetrykk på varmepumpa kan man øke kapasiteten på varmtvannstanken om det skulle være behov for det.

– Varmepepumpen tar varme fra lufta i huset og gjenvinner den, og vekselvis varmer opp radiatorene som varmer opp huset og varmtvannsberederen, med minimalt strømbruk. Det har mye å si i disse dager med ekstreme strømpriser, forteller Kjetil.

Både han og Ingunn er samstemte i at de ikke føler de har måttet velge bort noe ved å gå for et ferdighus. – Vi har fått det huset vi har drømt om, og jeg har storkost meg med å male og sette mitt personlige preg på huset. Vi har alt vi trenger her, sier Ingunn og smiler. 

 

Tips fra Ingunn:

Bli inspirert på hennes Instagram konto @kleivabakkan64

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt