Bilde av Lill og Arnfinn som overtar nøklene til sitt nye hus
Hjemme hos

Familien Laugaland

”Vi ville ha alt på ett plan med tanke på at vi skal bli gamle her oppe og rase rundt med rullatoren”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Inviso

Publisert

4 juli 2020

Oppdatert

8 juli 2022

– Denne ble født i går, smiler Lill, og peker på den brune kalven som ligger fredelig i bingen sin, til tross for høylydt rauting og stampende klover på alle kanter. Lange kutunger strekker seg mot beina til Lill og Arnfinn når de går gjennom fjøset. Hvert år leverer de 400.000 liter melk, og i driftsbygningen ved siden av har de 300 slaktegris.

– Å drive gård er arbeidskrevende, særlig gjennom vekstsesongen, sier Arnfinn.

Paret har likevel tid til en liten omvisning blant dyra før dagens høydepunkt står for tur. Om bare noen timer skal de overta et splitter nytt Älvsbyhus en liten rusletur bortenfor tunet.

– Jeg er så spent, skikkelige sommerfugler i magen! sier Lill.

Fra gården har de i løpet av den siste måneden fulgt nøye med på at vinkelhuset Tove har kommet på plass. Gården Laugaland ligger idyllisk til i landlige omgivelser i Hjelmeland i Rogaland. Det nye huset settes opp noen hundre meter unna våningshuset som de nå bor i, og har eget bruksnummer.

– Vi har tre unger, og alle har vært interessert i gårdsdrift. Vi er veldig heldige, sier Arnfinn.

Sønnen Johannes, hans samboer og lille Christian på ett år er snart klare til å flytte fra Sandnes tilbake til Laugaland. For å gjøre overtakelsen så smidig som mulig ønsker Lill og Arnfinn å frigjøre hovedhuset så familien skal få tid til å etablere seg og forme gården videre etter sitt ønske.

– Vi har begynt å tenke at vi etterhvert må gi fra oss denne gården. Vi er jo for unge for det foreløpig, men for at neste generasjon ikke skal bli for gamle må vi rett og slett forberede oss på et generasjonsskifte, forklarer Arnfinn.

– Jeg ser for meg at når de overtar så skal vi bo i nærheten og kunne hjelpe til, selv om vi også kommer til å ha annet arbeid ved siden av, sier Lill.

Fritid til andre ting

Å være bonde er en livsstil, og det har vært lite ferier siden de overtok gården fra Arnfinns foreldre for over 20 år siden. Ved siden av gårdsdriften sitter Lill i kommunestyret, og ingen av dem har hverken tid eller lyst til å snekre og male.

– Vi har alltid tenkt at skal det bygges noe mer her på gården må det være med minst mulig egeninnsats, sier Arnfinn.

Så da det ble snakk om å bygge kårbolig var ferdighus derfor et fristende alternativ. Lill husker godt øyeblikket da valget ble tatt:

– Vi hadde jo sett disse husene som poppet opp på en dag eller to. En kveld vi satt og så reklame på TV skjønte vi at det var Älvsbyhus, og da sier Arnfinn til meg: Sånt hus skal jeg ha! Dermed de tok kontakt med forhandler Gard Grubstad, og ballen begynte å rulle.

 

God oppfølging

Lill og Arnfinn endte opp med vinkelhuset Tove, med 150 kvadratmeter på en etasje. 

– Vi ville ha alt på ett plan med tanke på at vi skal bli gamle her oppe og rase rundt med rullatoren, humrer Arnfinn.

Så langt er paret veldig fornøyd med husprosessen. De har hatt hele veien hatt tett dialog med sine lokale Älvsbyhus-forhandlere Anita Milje og Gard Grubstad, som også bisto dem gjennom den litt kronglete byggesaken.

– De har vært helt fantastiske, og fulgt opp hele veien, sier Lill, og viser frem en fersk tekstmelding fra Anita, som ønsker dem lykke til med dagens overtakelse.

Overtakelse

Lill ser på klokka. Servicemannen fra Älvsbyhus har vært i huset hele formiddagen for å gå over alle detaljer, og nå venter han på dem.

– Nei, nå må vi gå opp! Lill tripper. De kaster på seg regntøyet og tar fatt på den lille veistubben tett fulgt av familiens tre hunder.

 

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt