Hjemme hos

Kristin Tharaldsen

”Her skal jeg bo resten av mitt liv, det er i dette huset jeg skal bli gammel.”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Tun Byrå

Publisert

12 juli 2021

Oppdatert

8 juli 2022

Kristin Tharaldsen (54) har bare et par overflater igjen før hun kan flytte fra en midlertidig bopel og inn i et splitter nytt ferdighus på naturskjønne Børøya ved Stokmarknes. Her, på solsiden av Børøya kan hun boltre seg på 152 kvadratmeter, alt på ett plan. Noen heldige tilfeldigheter var det som til sammen førte henne hit. 

–  Den gamle leiligheten min hadde et loft som jeg ville bygge ut for å få større plass. Men etter at et par byggkyndige hadde vært på befaring, målt og satt opp budsjett, viste det seg at det ville bli altfor kostbart. Det var teknisk ikke i orden, ja, det gikk faktisk ikke å få det til, forteller Kristin.

I stedet anbefalte fagfolkene at jeg skulle se på noen nye tomter som kommunen endelig hadde fått på plass etter lang tid, og de anbefalte også Älvsbyhus.

Lang biltur til visning

Så begynte ballen å rulle for alvor. Kristin kontaktet Älvsbyhus sin representant for hele Nord-Norge, som anbefalte at hun dro på visning på hustypen Linnea i Gratangen. Visningen var en kjøretur på tre og en halv time unna, men det angret ikke Kristin på, for hun falt pladask for huset. Romfølelsen og alt stemte, så da sjansen kom for å kjøpe tomt på solsiden, ja da grep hun den med begge hender. Dag ble kontakten hennes, og har fulgt hele byggeprosessen. 

–  Jeg har sikkert ringt ham mer enn man skal, sier hun og ler.

Kristin forteller at de fort fant tonen. Dag har kommet med mange gode råd, og sammen har de diskutert tilvalg og løsninger.

Problemfri husbygging i Nord-Norge

Forhandleren har jobbet med Älvsbyhus i 20 år, og den lange erfaringen hans synes Kristin har vært nyttig. Da huset ble levert, hadde vinteren og mørketiden kommet til Børøya, og Dag var veldig klar på at hun måtte ha byggestrøm på tomta. 

–  Klokken sju om morgenen er det faktisk helt mørkt her og uten lys blir det vanskelig å arbeide, sier Dag.

Vinteren er lenger i nord. Den kommer tidligere og slutter senere. Da gjelder det at planleggingen er god og at tomtearbeidet er ferdig før modulene kommer. – Utover det er det ingen problemer med å sette opp et hus. Han gleder seg over at det ble satt opp hele 20 nye Älvsbyhus i vår nordligste landsdel i 2019. 

Kristin synes det er deilig at huset er levert såpass ferdig som det er. Som spedbygget dame på 163 centimeter, blir det i meste laget å skulle bygge et hus fra bunnen av og opp, men Kristin har blitt reneste handy woman etter blant annet å ha lagt gulvet i stua.

–  Jeg har kranglet en del med stikksaga, det må jeg si. Har brukt en del gulv på det. Men nå har jeg lært meg å bytte blad, og etter en liten kaffepause blir jeg venn med den igjen, ler Kristin, og sier også at læringskurven har vært bratt, og nå håndterer hun både stikksag og sirkelsag uten å kny. Som sykepleier er hun vant til å ta i et tak, og heldigvis har det ikke blitt behov for medisinsk fagkunnskap i byggeprosessen.

I stedet måtte hun kjøpe tomt av kommunen for å kunne sette opp huset sitt. Kristin skal uansett herske over sin bit av Børøya i tida som kommer.

– Her skal jeg bo resten av mitt liv, det er i dette huset jeg skal bli gammel, smiler hun.

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt