Bilde av barna til familien som står i stua i et helt nytt hus
Hjemme hos

Familien Holand

” Ungene har sin egen fløy”

Intervju

Tun Byrå

Fotograf

Tun Byrå

Publisert

1 oktober 2021

Oppdatert

8 juli 2022

– Hvis en skulle ha bygget et sånn hus fra scratch, ja da hadde jeg ikke hatt sjans, sier Tor Martin Holand. Han og familien kan endelig finne roen i sitt nye ferdighus fra Älvsbyhus, etter at katastrofen rammet dem for snart to år siden.

Vakkert og værhardt

Den vakre øya Leka på kysten av Trøndelag har vært hjemmet til Tor Martin Holand hele livet. Han trives godt med nærheten til naturen og tryggheten en liten plass gir. – Det er bare 500 stykker som bor her, men vi har alt vi trenger, sier han. I 2009 kjøpte han hus og tomt, ikke langt fra der foreldrene bor, og året etter kom kona Louise inn i livet hans.

– Da ble det forandringer i ungkarskåken, sier han og humrer i skjegget.

Brannutrykning til eget hus

Paret ble en større familie da Alina og Emmett kom til verden, men tiden i det nye huset ble kort. I 2015, etter en vannskade på kjøkkenet, begynte marerittet.

– Noen snekkere hadde brutt opp gulvet på kjøkkenet, for å utbedre skaden, og siden vi hadde en stort hull i gulvet, måtte hele familien flytte ut. Jeg kom kjørende mot huset for å hente noe da jeg oppdaget et rart lysskjær fra huset. Det viste seg at det brant i kjelleren, forteller Tor Martin.

Dermed måtte han ringe brannvakten, for selv å kjøre dit og hive på seg uniformen, for Tor Martin er selv også brannmann. Så bar det avsted på utrykning til eget hus. Huset fikk store skader, men ble bygget opp igjen med et ekstra påbygg.

Halvannet år etter at de flyttet inn, skjedde det forferdelige igjen. Det var midt på dagen, ungene var på skolen og Louise var høygravid med minstejenta Saga. Tor Martin var hjemme fordi han var syk, og oppdaget at det var så varmt å gå på gulvet, men trodde kanskje at kroppen spilte ham et puss. Men hunden bjeffet uten stans, og da så han det. Det brant i kjelleren igjen. Da var det ikke noe annet å gjøre, ta med seg sin høygravide kone og komme seg ut.

– Jeg trodde jeg skulle klare å slukke den selv, men det klarte jeg ikke. Heldigvis var ungene på skolen og i barnehagen, så de slapp å se brannen. Men det var tungt å fortelle dem hva som hadde skjedd, sier Tor Martin. Verst gikk det utover Emmett sitt rom, der ble alle lekene ødelagt.

Leting etter nytt hus

Familien begynte og tenke på hvordan de skulle få seg ny bolig etter brannen. En dag de satt og surfet på nettet dukket det opp en annonse for Älvsbyhus. Den klikket de på, og ble overrasket over prisen, så overrasket at de måtte ringe til hovedkontoret og dobbeltsjekke om det virkelig kunne stemme. De fikk bekreftet at husprisen lest på nett var den riktige.

Derfra var det ikke vanskelig å bestemme seg. De gikk for hustypen Regina, med en del tilvalg, blant annet har de hele fem soverom. Dermed får ungene hvert sitt soverom og det finnes et gjesterom til slekt og venner. Ungene har også en egen tv-stue med utgang til den store plattingen.

- Ungene har sin egen fløy, ler Tor Martin.

Forsikringspengene har vart lenge

Ennå har de ikke brukt opp alle forsikringspengene, og huset er så godt som ferdig, inkludert en platting på 90 kvm kom opp i sommer. Nå som høsten og vinteren nærmer seg, skal huset gjøres helt ferdig inne.

– Vi lagde en egen buffer av forsikringspengene sånn at Emmett fikk gå amok i leketøysbutikken. Så nå har han et eget rom med traktorer og lastebiler, forteller Tor Martin.

Tor Martin legger ikke skjul på at det har vært noen slitsomme år.

– Noen ganger lurer man på om man skal gidde å henge opp bilder og fikse saker og ting. Men man må jo. Man må se framover, og ikke dvele ved det som har vært, sier han.

– Jeg tror galgenhumoren har reddet oss, sier han og sikter til familien.

Med huset Regina ligger alt til rette for at familien kan bli boende lenge. Alt er på ett plan og uten dørstokker er det mulig å komme seg inn i alle rom om de en gang skulle behøve rullator. Sånn sett er alderdommen sikret, selv om det er lenge til.

– Vi får håpe det blir stille og rolig nå, som vi har kommet oss inn i et nytt hus, avslutter Tor Martin Holand.

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt