Bilde av familien utenfor deres nye husmodell Edvard
Hjemme hos

Linda og Sasha

” Alle kostnader stemte godt overens med budsjettet”

Intervju

Marianne Vangsøy

Fotograf

Inviso

Publisert

2 juli 2019

Oppdatert

8 juli 2022

Møtte drømmemannen

Tilfeldighetene ville det også slik at gjennom jobben, traff hun sin fremtidige mann Sasha Bausovac. Han var utdannet hundetrener, og flyttet fra Zagreb i Kroatia til Østfold for å drive med trening av førerhunder.  

Jeg fant en annonse for et oppdrag som hundetrener her i Norge. Litt impulsivt dro jeg på lykke og fromme, forteller Sasha.

Planen var å reise tilbake til Kroatia etter kort tid. Slik ble det ikke. Linda og Sasha giftet seg, og i løpet av få år fikk de barna Luka og Mateo. Sammen startet paret førerhundskole og hundepensjonat i hjemmet sitt i Skiptvedt. Men med mange hunder som skulle trenes opp, og stadig flere ansatte, vokste familiebedriften ut av huset.

Vi bodde bokstavelig talt på jobben. De ansatte oppholdt seg inne i huset vårt, og det ble ikke særlig stort skille mellom jobb og privat, forklarer Linda.

Ville bygge nytt

Da paret fant et nedslitt småbruk i Råde bestemte de seg for at her skulle de jobbe, bygge og bo. Selve boligen var fra 1950-tallet og fullstendig ubeboelig. Driftsbygningen var falleferdig og måtte pusses opp i sin helhet.

Paret fant et egnet sted på den over 200 mål store landbrukseiendommen. De bestemte seg for å bygge helt ny enebolig der. I 2016 startet de arbeidet med å finne husleverandør.

En trygg og god rådgiver

De tok kontakt med tre ulike husbyggere. Alle kom ut på befaring for å se på forholdene på tomta og for å finne alternative løsninger. Flere av de som var her var skeptiske. Det virket som de ikke trodde helt på prosjektet vårt, forteller Linda. 

Da de møtte Roger Andersen fra Älvsbyhus, fikk pipa en annen lyd. Roger hadde trua. Roger var veldig sympatisk og løsningsorientert. Vi følte at vi fikk god kjemi. Der andre så problemer, så han løsninger. Det ble et enkelt valg, sier Linda.

Lang fartstid

Roger Andersen har vært forhandler for Älvsbyhus Østfold siden 2001. Han kjenner godt til det komplekse regelverket for å bygge på landbruksareal. Før jeg skriver kjøpekontrakt med kunden, innhenter jeg alltid nødvendig informasjon om reguleringsplanen og avdekker hvilke krav som gjelder for bygging på den aktuelle tomta, sier den erfarne rådgiveren.

Andersen så at det kunne være utfordringer med bygging hos Linda og Sasha. Han tilbød seg derfor å delta i forhåndskonferanse med kommunen. Under konferansen fikk han avdekket at byggingen utløste krav om dispensasjonssøknad, men at kommunen ellers var positive til tiltaket.

 Jeg ventet til vi fikk godkjent dispensasjonssøknaden fra Råde Kommune, før jeg signerte kontrakt med paret. Jeg ønsket at de skulle føle seg helt trygge på at prosjektet deres ville kunne gjennomføres, sier Andersen.

Forutsigbar prosess

Med to små barn, full drift av egen virksomhet – og flytting av både familie, hunder og ansatte, var det avgjørende for paret å få god hjelp til hele prosessen. Regelverket for å få byggetillatelse på landbruksområder er komplekst, og bygging av ny bolig på tomta til Linda og Sasha utløste krav om dispensasjonssøknad og bruksendring til kommunen. 

Vi fikk svært god hjelp av Roger. Han hjalp oss med alt nødvendig papirarbeid, sier Linda. Hjelp til søknader og byggesaksbehandling er en del av rådgivningen Älvsbyhus gir sine kunder helt kostnadsfritt.

Jeg vil at prosessen skal oppleves som trygg for mine kunder. Jeg minimerer risikoen for dem, og veien videre blir enklere ved å legge litt tid i godt grunnarbeid, sier Andersen.

En ærlig pris

Linda og Sasha hadde allerede store kostnader med å sette i stand den gamle driftsbygningen til å fungere som hundeskole. God pris var derfor avgjørende for dem i valg av husleverandør. Linda forteller at flere av husleverandørene de var i kontakt med ikke var tydelige på hva som var inkludert i prisen. Roger var ærlig og realistisk. Han satt opp budsjett for oss tidlig i prosessen, som han traff nesten pinlig nøyaktig på, forklarer Linda.

Mye hus for pengene

Med stor familie i Kroatia og besøk over lengre perioder, visste familien at de hadde behov for godt med plass. Valget falt derfor på 1,5-etasjes huset Edvard Vi likte planløsningen, og huset dekker vår families behov godt, sier Sasha. Med blant annet ark på taket, solcellepanel for energigjenvinning, et ekstra soverom, varmekabler på badet, spotlights i taket samt oppgradert vaskerom, kjøkken- og hvitevarer kom selve huset på rundt 2,4 millioner kroner. I tillegg hadde de kostnader på rundt 400 000 kroner for graving, sprenging og grunnarbeider på tomta og rundt 30 000 kroner i gebyrer til kommunen. Alle kostnader stemte godt overens med budsjettet som var utarbeidet av Andersen i forkant. 

Alt gikk som vi hadde tenkt, forsikrer Linda, som ikke kan få skrytt nok av sin rådgiver i Älvsbyhus. Roger er virkelig flink. Han har hjulpet oss hele veien!

;

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt