Publisert 25 april 2022
Oppdatert 25 april 2022

Hvor mye koster det å bygge hus?

Pris er ofte en utløsende faktor for å velge ferdighus. Älvsbyhus har faste priser på alle husmodeller. Men du lurer kanskje på hva som blir den totale prisen? Hva er inkludert og hva er ikke? Svarene får du her. 

– Som utgangspunkt kan vi gi et nesten pinlig eksakt kostnadsoverslag for absolutt hele byggeprosessen, sier Bjørn Kristiansen. Han har vært salgssjef i Älvsbyhus snart 15, og kan garantere at alle rådgiverne har solid kontroll på hele kostnadsbildet. 

Med over 25 års erfaring i Norge og mer enn 75 år totalt i Skandinavia, kan vi i Älvsbyhus gi våre kunder en ærlig og forutsigbar pris, og du slipper ubehagelige overraskelser underveis. Kristiansen opplever ofte at kundene er usikre på hva som faktisk er inkludert i selve husprisen.

– Jeg opplever daglig at kundene blir svært positivt overrasket når de finner ut hva som er inkludert i den faste prisen, sier han.

Ja – dette er faktisk inkludert!

– Mange nye kunder tar det ikke for gitt at grunnmur, varmepumpe og montering leveres som standard til våre hus. Det er gledelig å kunne forsikre våre kunder om hva som er inkludert i prisen, sier Kristiansen fornøyd.

Et Älvsbyhus leveres med dette inkludert i prisen:

  • Ferdig hus, i følge leveransebestilling
  • Nibe fraluftsvarmepumpe (ventilerer huset, leverer varme og forbereder varmtvann på en energieffektiv og kostnadsbesparende måte)
  • Kjøkkeninnredning med hvitevarer fra Electrolux
  • Hvitevarer til kjøkkeninnredning
  • Innvendig EL-leveranse
  • Innvendig VVS-leveranse
  • Flismønstret våtromspanel og våtromsgulv på bad
  • Tapet og belegg på vaskerom og evt. WC
  • Innvendige himlingsplater
  • Maling og tapetsering (ikke i Nordland, Troms og Finnmark)
  • Tynnparkett (ikke i Nordland, Troms og Finnmark)
  • Saltak over inngangsparti
  • Stige

Så – hva koster det?

Älvsbyhus har enetasjes hus, halvannen etasjes hus og vinkelhus fra ca. 1,9 til 3,3 millioner kroner. Husmodellen Åse er bestselgeren i Norge, og koster fra ca 2,5 millioner kroner. De fleste husmodellene kan også bygges som tomannsboliger. Men hva kommer i tillegg lurer du kanskje på?

– Utover fastprisen på huset tilkommer gebyrer og avgifter til kommunen, kjøp og tilrettelegging av tomt, utvendig rørlegger, landmåler, kran i en dag, samt utgifter for tilvalg til selve huset. Det er alt, sier Kristiansen.

For det populære huset Åse vil totalprisen ofte havne på rundt 3,3 millioner hvis vi ser bort i fra tomtekjøpet. Altså ca en kvart million i tillegg til fast pris. Kristiansen skisserer opp et typisk kostnadsbilde for Åse kan se slik ut:

 • Ferdig hus fastpris: 2,5 millioner kroner
 • Ark på taket: 130.000 kroner
 • Oppgradert kjøkken og hvitevarer: 50.000 kroner
 • Tilrettelegging av tomt, inkl. graving: 400.000 kroner
 • Vann, avløp og elektrisitet på tomt: 90.000 kroner
 • Gebyrer og avgifter til kommunen: 80.000 kroner
 • Og en forsiktig diversepost: 50.000 kr

Har du lyst til å se nærmere på et konkret kostnadsoverslag med de oppgraderinger du ønsker på ditt hus? Ta kontakt med din nærmeste forhandler. Det er uforpliktende og koster ingenting å få dette.

Nøyaktig pristilbud

Etter at kunden har valgt husmodell og bestemt seg for hvilke tilvalg man ønsker, er det tid for å utarbeide et pristilbud.

– Selve tomtekjøpet har vi jo ikke kontroll på, og ofte har kunden allerede tomt når de kommer til oss. Men vi kan gi deg eksakt pris på den aktuelle kommunens gebyrer. Denne informasjonen finnes på kommunenes hjemmesider, og er det nødvendig tar våre rådgivere kontakt med kommunen helt kostnadsfritt, sier Kristiansen. Han forklarer videre at etter en befaring og gjennomgang av tomta kan de gjøre seg opp en mening om kostnadene knyttet til tomtebearbeidelse. Da ser de etter eventuelle hus som må rives og synlige fjell som innebærer at det må gjennomføres sprenging i tillegg til gravearbeider. Älvsbyhus har kontakt med gravefirmaer i alle sine regioner, og setter ofte kundene i direkte kontakt med dem. En av aktørene er Sandefjord Maskin.

Den eneste usikre variabelen

Det Vestfoldbaserte entreprenørfirmaet Sandefjord Maskin har gravd og tilrettelagt tomter for mange Älvsbyhus. Daglig leder Henrik Børresen bekrefter at nettopp dette arbeidet er det usikre elementet. Allikevel har de bare bommet på to ganger.

– Vi tar en grunnprøve på tomta. Da ser vi hva slags fundamentering huset trenger, og vi kan gi et nøyaktig prisoverslag, forsikrer Børresen.

Han forklarer at en grunnundersøkelse gjennomføres av en geo-ingeniør og innebærer at de graver et ca. 2,5 meter dypt hull rett ved siden av der huset skal oppføres. De ser da hvor våt grunnen er, hvor dypt de må grave, hvor mye pukk som må etterfylles og om det er fjell som må sprenges vekk. Denne undersøkelsen koster ca. 30.000 kroner, og Børresen anbefaler kundene å ta denne. 

– Jo mer vi vet om tomta, jo bedre jobb og eksakt pris kan vi gi, sier Børresen.

Å tilrettelegge en tomt koster fra 175.000 – 600.000 kroner, men vil i gjennomsnitt ligge på rundt 300.000 kroner. Da er tomta ferdig gravd ut, etterfylt og klar for å ta i mot det nye huset.

– Ønsker du i tillegg asfaltert gårdsplass, pene belegningsstein, hage med god matjord og gressplen, kan du legge på 80-100.000 kroner, sier Børresen.

Hva med fjell?

Sprengningsarbeider på tomta er fordyrende, men Børresen forklarer at de er ikke nødvendigvis så ille som kundene frykter.

– Kjenner vi til at det er fjell i grunnen før vi begynner, blir det ikke så mye dyrere, sier han og understreker viktigheten av befaring på tomta i forkant.

Han forklarer at fjellet som sprenges kan gjenbrukes som fyllmasse i grunnen, og det reduserer mengden pukk som må transporteres til tomta.

Hvordan kan vi levere så prisgunstige hus?

Bjørn Kristiansen i Älvsbyhus innrømmer at kundene ofte er skeptiske til den lave prisen. De lurer på hvordan det kan være mulig.

– Våre modulhus er grundig prosjektert én gang og bygget flere hundre ganger. Det betyr at vi kan dele prosjekteringskostnadene på alle husene vi bygger, og da blir den minimal, sier Kristiansen.

Han forklarer at går man for et hus bygget av byggmester, vil ett enkelt hus ofte prosjekteres to og tre ganger. Det koster. I en slik prosess vil kunden for eksempel flytte på rom eller lignende underveis, og det krever en ekstra prosjektering.

– Med Älvsbyhus er mange av valgene tatt for kunden allerede. Ønsker kunden et spesialtilpasset hus, leverer vi ikke det. Derfor kan vi også garantere konkurransedyktige priser, sier Kristiansen.

Bygger innendørs i fabrikk

Til forskjell fra et arkitekttegnet hus som blir bygget på plass, blir alle husene til Älvsbyhus bygget innendørs i fabrikken i Sverige. Det er en medvirkende faktor til at de klarer å holde prisene nede. Kristiansen forklarer det slik:

– Tenk deg en snekker på byggeplassen som mangler en plankebit. Han må kjøre til trelasten, finne riktige materialer, for så å kjøre tilbake. Jeg tenker på dette hver gang jeg ser håndverkere kjører rundt i trafikken. Det er klart dette tar tid – og koster penger. På våre fabrikker kan håndverkerne bare snu seg rundt, og finne det de trenger, sier han.

Denne gode logistikken har Älvsbyhus justert og utviklet over 75 år, og er en forretningsidé vi har holdt fast ved.

Og sjekk ut våre betalingsvilkår

Når du inngår en avtale om kjøp av ferdighus fra oss i Älvsbyhus, får du noen av de beste betalingsvilkårene med på kjøpet. Fra Älvsbyhus får du kun en faktura og denne forfaller den dagen du overtar ditt nye hus.

– I praksis tar vi regningen for indeksregulering gjennom et helt år. Prisen fryses i det kontrakten er inngått, og det kan gi store besparelser, forteller administrerende direktør i Älvsbyhus, Ruben Vea.

Han forklarer at på den måten trenger ikke kunden å binde opp kapital gjennom et midlertidig byggelån.

– I tillegg har vi samlet alt fra Älvsbyhus i én faktura, noe som fritar kunden fra å forholde seg til en hel mappe full av diverse regninger. Den jobben tar vi oss av, sier Vea. 

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt