Publisert 8 juli 2022
Oppdatert 8 juli 2022

Plassering av hus på tomten

Når du har funnet tomten der du vil bygge og bo, er det ikke bare viktig at du velger en hustype som passer, men også at det plasseres smart for å sikre gode solforhold, utsikt, en fin uteplass og nok plass til en garasje. 

Det høres kanskje komplisert ut, men våre erfarne forhandlere kan hjelpe deg igjennom prosessen. For det er ikke så omfattende som mange tror å bygge sitt eget hus hvis du velger Älvsbyhus.

"For det er viktig å tenke på hvordan huset og tomten kan utfylle hverandre. Utformingen av tomten og omgivelsene påvirker hvor det er smartest å plassere ditt nye hus."

 

Sjekk reglene først

Det beste er om du tar hensyn til hva slags hus du ønsker deg også når du kjøper tomt, men det er ikke alltid så lett på grunn av tomtemangel. Det du uansett må gjøre er å sette deg inn i reguleringsbestemmelsene for tomta. Disse reglene sier noe om hvor stor del av tomta du kan bygge på, høyden på huset og så videre. Reguleringsbestemmelsene bør følge med papirene fra selger eller du kan få dem av kommune.

Hva slags hus ønsker du?

Når du kjenner til reglene har du et bedre grunnlag for å velge hvilket hus du ønsker deg, og nå er det lurt å ta kontakt med en forhandler for å få gode råd i denne prosessen. Det er selvfølgelig viktig at huset ser fint ut, men det skal også være praktisk og tilpasset din livssituasjon. Tenk nøye igjennom hva slags hus du trenger og hvor mye plass du og din familie har bruk for – ikke bare nå, men også i fremtiden. Livet består av ulike faser, og mange bygger hus for å bo der lenge. For å finne den husmodellen som passer best må du blant annet tenke igjennom om du ønsker alt på ett plan, hvor mange soverom dere trenger og størrelsen på huset. Men husk at det ikke alltid er det huset du har forelsket deg i katalogen som passer best når det kommer til stykke.

Bestill gratis katalog og prisliste her

 

Plassering på tomten

For det er viktig å tenke på hvordan huset og tomten kan utfylle hverandre. Utformingen av tomten og omgivelsene påvirker hvor det er smartest å plassere ditt nye hus. I tillegg er moderne hustomter ofte relativt små, og da blir det spesielt viktig å utnytte plassen mest mulig effektivt. Da er det lurt å forsøke å se for seg hvordan huset vil se ut på tomta når det er ferdig. Dette er noe av det bør tenke på når huset skal plasseres:

  • Skal du bygge garasje på et senere tidspunkt? Da må du planlegge slik at det blir enklest mulig.
  • Hvordan er lys- og vindforholdene på tomten? Gode lysforhold i boligen øker trivselen, men husk også at for mye direkte sol gjennom vinduene kan plagsomt.
  • Hvor er utsikten best?
  • Hvis du har en utsiktstomt kan du både øke verdien på huset og trivselen ved å plassere det slik at vindusflatene i stua er vendt mot den beste utsikten.
  • Ønsker du en uteplass som er skjermet mot innsyn fra naboene?

Älvsbyhus produserer modulhus om gir mange muligheter både når det gjelder hustyper og endringer som kan gjøres for at ditt hus skal passe best mulig på tomta.

Bestill gratis tomtebefaring her

Har du spørsmål?

Vi er her for å svare på dine spørsmål rundt byggeprosessen og hva det koster å bygge nytt hus.

Bilde av boligformidler Stian i Älvsbyhus

Les vår huskatalog

Digital katalog får du umiddelbart tilgang til!

Oi sann!

En uventet feil har oppstått. Last siden på nytt